Brňané mohou parkovat zadarmo. Až do 19. června

Brno - Celkem deset dní budou moci Brňané parkovat na různých místech města zadarmo. Brněnské komunikace musí vyměnit všechny parkovací automaty v moravské metropoli. Stroje jsou už zastaralé a jejich výroba byla oficiálně ukončena. V případě poruchy je tak stále těžší sehnat na ně náhradní díly. Výměna parkovacích automatů potrvá od 9. do 19. června.

Celkem se ve městě postupně vymění sedmašedesát automatů. Nahradit jeden zastaralý parkovací stroj novým přitom trvá celých čtyřiadvacet hodin. Důvodem výměny je fakt, že většina brněnských automatů pochází z roku 1995. „V roce 2011 bylo oznámeno ukončení jejich výroby, tudíž i možnosti náhradních dílů,“ vysvětlila mluvčí Brněnské komunikace Vladimíra Navrátilová.

Podle vedení Brněnských komunikací jsou automaty navíc už značně opotřebené. Dodavatelská firma je proto všechny vymění. O dočasném odstavení parkovacích automatů by měla řidiče informovat přeškrtnutá dopravní cedule. Na místě se také dozví, že během výměny strojů mohou parkovat bez poplatku.

„I v nových automatech zůstává pouze možnost hotovostní platby,“ uvedla Navrátilová. Výměna všech brněnských parkomatů bude stát přes osm milionů korun.