Dostavba brněnské kanalizace finišuje. Dělníci opustí rozkopané ulice na jaře

Brno - Slavnostní přípitky a symbolické poklepání na základní kámen v úhledném prostředí brněnské radnice. Tak vypadá začátek nákladného projektu dostavby brněnské kanalizace za dvě miliardy korun. V městské části Tuřany či Žebětín už tak nadšení nejsou. Tamní ulice jsou měsíce rozkopané. Výluky a objížďky čekají minimálně do konce března také obyvatele Ivanovic a Bohunic.

Vlastní zkušenosti s náročnou dostavbou kanalizační sítě mají například obyvatelé městské části Tuřany, kde se zemní stroje nezastavily už třičtvrtě roku. „Dřív se dalo přecházet z jedné strany na druhou, ještě před půl měsícem jsem ale došel na konec ulice a nemohl přejít na druhou stranu. Musel jsem se vracet. No už aby to bylo hotové,“ poznamenal Petr Sýkora, kterému mnohaměsíční stavba značně komplikuje práci pošťáka. Doručování je kvůli výstavbě delší než dřív.

„Těm, kteří chodí tak mizerně jako já, těm to vadí hodně. Musíme to ale vydržet,“ smířlivě konstatovala důchodkyně Vlasta Nosová. Kvůli blátu a kamení se snaží vycházet z domu jen minimálně, maximálně na nákup. „Jezdit tu s kočárem je docela hrozné. Zasekává se o kameny. Občas musím dělníkům říct, ať mi pomůžou kočárek přenést,“ posteskla si mladá maminka žijící v Tuřanech.

  • Obyvatelé se těší na konec rekonstrukce zdroj: ČT Brno
  • V ulicích se střídá prach a bláto zdroj: ČT Brno

Podobná situace je i v další městské části - Žebětíně. „Zbývá nám dobudovat posledních sto metrů kanalizace a posledních osmdesát metrů na ulici Chrpové. Počasí nám letos ale moc nepřálo. Měsíc nás zdrželo zimní počasí, kdy napadlo přes třicet centimetrů sněhu,“ ohlídl se na problémy budování starosta brněnské městské části Žebětín Vít Beran (KDU-ČSL). Původní kanalizaci tu stavěli jen svépomocí v rámci akce zet. Splašky z domů navíc končily v místním potoce. Nová kanalizační síť tak uleví i životnímu prostředí.

Bláto a prach ale nejsou jediné problémy, které s sebou finální dostavba brněnských sítí nese. Tendr za dvě miliardy vyhrála firma, jež ve skutečnosti v podobně velkých projektech doposud působila coby subdodavatel. Ministerstvo financí proto Brnu pohrozilo, že slíbených 228 milionů na dostavbu kanalizace nepošle. Moravská metropole aktuálně vyjednává zmírnění peněžního trestu, protože ztráta více než dvou set milionů by mohla citelně zasáhnout rozpočet pro příští rok. Toho letošního se už nedotkne.

  • Slavnostní poklepání se odehrálo na brněnské radnici zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4762/476104.jpg
  • Vedení Brna stále vyjednává s ministerstvem financí zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4762/476103.jpg
  • Představitelé města symbolicky poklepali kámen jen na radnici zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4761/476088.jpg
  • Základní kámen odstartoval obří projekt za dvě miliardy zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4762/476102.jpg

„Stavba pokračuje obrovským tempem, protože termín pro investora na její zhotovení je opravdu šibeniční,“ řekl první náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (ODS). Na stavbě pracuje každý den v jednotlivých městských částech až pět set dělníků. Pokud se vše podaří, skončí oprava kanalizační sítě ve čtyřech částech Brna na jaře příštího roku. Do té doby chtějí také představitelé Brna vyjednat, o jakou částku nakonec kvůli chybě v tendru přijdou. „Snažíme se o tom jednat s řadou institucí,“ dodal Kotzian.

Největší brněnská investice posledních let měla od státu původně slíbenou miliardovou dotaci. Robert Kotzian se vyjádřil, že i v případě neúspěchu vyjednávání by částka vyčleněná na korekci neměla výrazně zatížit rozpočet města. Kritici rozsáhlé investice opakovaně upozorňují na to, že peníze určené na dostavbu kanalizace mohou chybět v oblasti kultury a podpory příspěvkových organizací města.