Hasiči zachránili zavaleného jeskyňáře. Prozkoumával závrt

Vilémovice (Blanensko) - Pět hasičských jednotek vyjelo na pomoc zavalenému jeskyňáři nedaleko obce Vilémovice. Když na místo dorazili záchranáři, muž s nimi komunikoval a byl při vědomí. Na pomoc ale musela přijet také speciální vyprošťovací technika z Brna. Hrozilo totiž, že místo, kde byl muž zavalen, se ještě více proboří. Na místě zasahoval policejní i záchranářský vrtulník.

Krátce před čtvrtou hodinou vyjeli hasičské a záchranné jednotky k vyproštění sedmačtyřicetiletého jeskyňáře, jenž prozkoumával tzv. závrt. Jedná se o poměrně častý typ povrchového krasového útvaru, který může dosahovat hloubky od několika metrů až po jeden kilometr. Sesuv půdy ale způsobil, že v něm jeskyňář uvízl. Na místo proto vyrazily hasičské jednotky nejen z Blanska a Rudice, ale také z krajského města.

No comment: záchrana jeskyňáře (zdroj: ČT24)

Muž se společně se skupinou speleologů vydal kontrolovat závrty. Zemina po vydatných deštích ale nebyla dostatečně pevná a sesypala se na něj. Ze závalu mu koukala pouze hlava, přičemž byl asi čtyři metry pod úrovní terénu. Pomoc mu zavolali právě kolegové. „Když jsme přijeli, na místě mu poskytovali první pomoc,“ vysvětlil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Několikahodinová akce byla komplikovaná i pro ně. „Zásah je náročný hlavně fyzicky, protože je potřeba střídat muže na odkopávání. Je tam málo místa, je to pod úrovní terénu a v těch zásahových oblecích je to poměrně náročné,“ připustil Mikoška.

Krátce před sedmou muže úspěšně vyprostili a předali do rukou lékařů z brněnské fakultní nemocnice v Bohunicích. Vyproštěný jeskyňář vykazoval známky syndromu ze zasypání a byl podchlazený. „Člověk, jemuž se stane taková nehoda, má mnohočetné pohmožděniny a z tkání se uvolňují toxiny do krevního oběhu. Vývoj pak záleží na další léčbě,“ vysvětlila ČTK mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Vydáno pod