ČT: Podstatou korupční kauzy jsou dohody mezi stavebními firmami

Brno - Vzájemné dohody mezi stavebními firmami, kdo vyhraje veřejnou zakázku - to je podstata korupční kauzy, která minulý týden odstartovala na radnici v městské části Starý Lískovec v Brně. Politiků z radnice se ale obvinění netýkají. Policisté stíhají sedm jednatelů firem, jednu úřednici a manažera veřejných zakázek.

Kdo se přihlásí do soutěže o veřejnou zakázku a nabídne nejnižší cenu, aby ji mohl získat – na tom se domlouvalo několik jihomoravských firem. Organizátorem těchto dohod byl podle dokumentů, které se České televizi podařilo získat, podnikatel Petr Kratochvíl, majitel dvou společností – KP stavby a Trenon. Od 11. května je ve vazbě. „Dva lidé z kriminálky na něho čekali od rána, a asi v deset hodin dopoledne si sem pro něj přišli těžkooděnci se samopaly,“ popsal ČT vrátný areálu, v němž jedna z firem sídlí.

Na podrobnosti Kratochvílovy spolupráce s dalšími firmami jsme se chtěli zeptat přímo jeho zaměstnanců – na firemních adresách jsme ale nikoho nezastihli. Nikdo neotevíral ani v rodinném sídle v Rosicích na Brněnsku.

Právě od Petra Kratochvíla, kterému podle informací ČT policie odposlouchávala telefon, vedou nitky ke dvěma pracovníkům veřejných institucí, kteří měli na starosti vyhlašování a zadávání zakázek. Jeden z nich skončil spolu s Petrem Kratochvílem ve vazbě, druhá obviněná pracovala na radnici v Brně-Starém Lískovci. „V této věci jde mimo jiné o jednu zakázku vyhlášenou městskou částí Brno-Starý Lískovec,“ potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Úřednice je podezřelá z toho, že po domluvě s Petrem Kratochvílem ovlivnila výběrové řízení na rekonstrukci nové radnice tím, že mu prozradila cenu, kterou nabídla konkurence. Kratochvíl pak údajně svůj návrh přepracoval a nabídl cenu ještě výhodnější. Zakázku nakonec skutečně získala Kratochvílova firma KP stavby.

Pracovnici úřadu policie stíhá na svobodě, stejně jako sedm jednatelů obchodních společností, které v případu figurují.

Kauza rozdmýchala politické spory na radnici

Radní prý ale o žádné dohodě neměli tušení. „Firma KP stavby pro nás dělala vždycky pouze zakázky malého rozsahu. Pokud vyhrála, tak to bylo jenom proto, že dosáhla nejnižší ceny. Musím uznat, že tato firma dělala svou práci velice profesionálně, patřila k těm nejkvalitnějším firmám, které pro městskou část kdy pracovaly,“ reagoval starosta Starého Lískovce Vladan Krásný (ODS).

Korupční kauza firmy KP stavby minulý týden znovu rozdmýchala spor dvou politických rivalů ze Starého Lískovce. Bývalý starosta Petr Hudlík (NEZ/DEM) už minulý týden naznačoval, že korupce se týká současného vedení radnice v čele s Vladanem Krásným.

Hudlík tento týden ČT stále tvrdil, že si myslí, že policie radní v souvislosti s touto kauzou obviní, protože jsou podle něj zodpovědní za nevýhodné zakázky zateplování panelových domů, úpravy balkonů a stavbu dětského hřiště. Tvrdí, že je nevyhrála firma, která nabídla nejnižší cenu, ale opakovaně firma, kterou určili radní. Sám už kvůli tomu několikrát podával trestní oznámení, ale policie se zatím jeho podněty nijak podrobněji nezabývala.

  • Bývalý starosta a nynější opoziční zastupitel Starého Lískovce Petr Hudlík (Nezávislí demokraté) zdroj: ČT Brno
  • Starosta Starého Lískovce Vladan Krásný (ODS) zdroj: ČT Brno

Současný starosta Vladan Krásný ale od začátku oponuje, že je to nesmysl, protože policejní vyšetřování se ubírá úplně jiným směrem. Podle něj je za vším jenom snaha radnici poškodit. „V našem volebním období dělala firma KP stavby zakázky zhruba za 15 až 16 milionů za celých 6,5 roku. Naopak za mého předchůdce firma KP stavby ještě s druhou, de facto sesterskou firmou, zpracovávaly zakázky za 50 milionů korun,“ řekl starosta Krásný.

Hudlík spolupráci s KP stavbami nepopřel. „Za nás zpracovávala nějaké zakázky, ale my jsme si výběrová řízení nedělali sami, my jsme je zadávali firmám. Zato teď si je vybírá rada městské části sama,“ tvrdil Hudlík.

Spor ještě může mít dohru u soudu - starosta Krásný chce podat trestní oznámení pro pomluvu.

Vydáno pod