Obce na jižní Moravě pořádají sbírky pro postižené povodněmi

Jižní Morava - Povodně na území Čech vyvolaly vlnu solidarity i na jihu Moravy a Zlínsku. Pomocnou ruku podávají neziskové organizace, ale také obce. Sbírku na pomoc zaplaveným lidem uspořádal například Rohatec na Hodonínsku. Místní totiž už několikrát zažili, co velká voda dokáže, a proto reagovali okamžitě.

„Vážení spoluobčané, obec Rohatec vyhlašuje materiální sbírku pro postižené povodní. Uvítáme úklidové čistící a dezinfekční prostředky, lopaty, košťata, hadry, gumové rukavice,“ ozvalo se z obecního rozhlasu.

Několik saponátů hned odnesla do tamního kulturního domu také obyvatelka Božena Vláčilová. „V devadesátém sedmém jsme tady zažili velikou potopu, moje sestra potom musela zbořit dokonce část domu,“ zavzpomínala důchodkyně. „Rozhodla jsem se, že pomůžu alespoň maličkostí. Každý by měl,“ míní.

Zatopené domy v Rohatci po povodni
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Rohatec na Hodonínsku zažívá velkou vodu téměř každý rok. Řeka Morava se totiž rozlévá do polí pod obcí. Když je ale vody už moc, začne zalévat i zahrádky a sklepy. V obci už sice byla vybudována a v loňském roce zkolaudována protipovodňová hráz, která má nejvíce rizikové části v budoucnosti před vodou ochránit, bolestné vzpomínky však v lidech přetrvávají.

„Sami dobře víme, co znamená materiální pomoc a solidarita v těchto těžkých chvílích,“ uvedl starosta Rohatce Miroslav Králík (nez.).

Starosta Rohatce Miroslav Králík (nez.) o sbírce pro Bechyni (zdroj: ČT24)

Jen co obyvatelé odklidili spoušť po ničivých květnových povodních v roce 2010, zasáhla velká voda Liberecko. Ze solidarity tehdy uspořádali sbírku materiální pomoci - to samé se rozhodli zopakovat i letos.

„Na radě města jsme se rozhodli pomoci městu Bechyně v Jihočeském kraji,“ řekl starosta. Obyvatelé Rohatce mohou věci přinést přímo na obecní úřad, a to až do čtvrtečního večera. Sbírka se netýká oblečení ani potravin.

Nábytek, nádobí, oblečení a boty - takovou zásilku zase na jih Čech vyšle občanské sdružení Omega plus v Kyjově.

Předseda sdružení Omega plus Vladimír Výleta o sbírce v Kyjově (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci brněnské zoologické zahrady zase vyrazili do pražské zahrady v Troji. Brněnská zahrada poskytne azyl 40 zvířatům, které v Praze ohrožuje velká voda.

Pomoc ze Zlínska přivezou hasiči

Pomoc zaplaveným obcím a městům nabízí také Zlínský kraj. Od zítřka tam mohou lidé na všechny stanice profesionálních i dobrovolných hasičů přinášet věci, které pak o víkendu odveze nákladní auto do Čech.

Humanitární organizace pořádají sbírky a shánějí dobrovolníky

ADRA:
Nevládní organizace ADRA založila veřejnou sbírku na pomoc lidem postiženým povodněmi. Kdokoli může zaslat peněžní příspěvek na účet 34983498/0300 (variabilní symbol 391) nebo formou dárcovské SMS zprávy ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777. Organizace má v postižených oblastech své koordinátory a ze svého účtu už na pomoc uvolnila 250 tisíc korun. V případě potřeby může nasadit i dobrovolníky.

Charita ČR:
Charita ze svých zdrojů uvolnila přes dva a půl milionu korun na okamžitou pomoc obětem povodní. Jednotlivé diecézní charity shánějí dobrovolníky a koordinují sbírky materiální pomoci. „Máme okamžitě k dispozici téměř 500 vysoušečů, elektrocentrály, čističe a vysavače na vodu a bahno, téměř 2000 kusů různého nářadí a přes tisícovku desinfekčních a čisticích prostředků. Nyní v terénu zjišťujeme, kde je tato pomoc potřebná,“ uvedl Vladislav Vik z Oddělení humanitární pomoci Charity ČR.

Také v Diecézní charitě Brno jsou v pohotovosti humanitární sklady a probíhá evidence dobrovolníků, kteří mají zájem se do pomoci zapojit. Charita rovněž zřídila sbírkové konto 11998822/0800 (variabilní symbol 906) a možnost zaslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS CHARITAPOMOC na číslo 87 777.

Červený kříž:
Český červený kříž má v pohotovosti několik desítek dobrovolníků, pomáhá s organizací evakuačních center a zároveň koordinuje materiální pomoc. Na žádost města například do Mělníku odeslal padesátku párů pracovní obuvi a nepromokavých bund. Červený kříž má rovněž vlstní sbírkové konto s číslem 222885/5500 (variabilní symbol 111), platba je však možná i pomocí internetového formuláře kartami MasterCard nebo Visa. Dárcovské SMS mohou zájemci zasílat s textem DMS CCK na telefonní číslo 87777.

Většina organizací je prozatím v pohotovosti a vyčkává na dobu, kdy voda v zaplavených oblastech začne klesat - teprve poté bude možné zahájit úklidové práce. Dobrovolníky budou koordinovat centrálně, jihomoravské pobočky teď čekají na instrukce v závislosti na potřebách postižených krajů.

Téma povodní v UVR (zdroj: ČT24)

Burza solidarity: Nepotřebné pomůže potřebným

„Máte doma bagr nebo vysoušeč a chtěli byste pomoct těm, kteří trpí řáděním vodního živlu, ale nevíte jak? Jednoduše,“ vzkazuje Sdružení místních samospráv České republiky (SMS ČR). Dnes na svých webových stránkách spustilo takzvanou „Burzu solidarity“ - on-line aplikaci, prostřednictvím které mohou lidé nabídnout své nepotřebné věci nebo naopak zažádat druhé o pomoc. Určena je především pro starosty měst a obcí.

Sdružení, které má aktuálně 1100 členů, hodlá využít svých krajských sítí. „Jsme schopni prostřednictvím našich členů zajistit pomoc i v odlehlých a málo známých obcích, kam se jí nedostává,“ sdělila předsedkyně SMS ČR Jana Juřenčáková.