Březolupy získaly jako první povolení na odchyt a usmrcení přemnožených bobrů

Březolupy (Uherskohradišťsko) – Hráz rybníka u Březolup na Uherskohradišťsku poškozují chránění bobři už několik let. Teď obec jako vůbec první v České republice získala povolení přemnožená zvířata odchytit a usmrtit. O první odchyt se chce vedení obce pokusit v srpnu, až odrostou bobrům mláďata.

Bobry na vlastní oči sice viděl málokdo, výsledky jejich práce ale znají všichni obyvatelé Březolup. Hlavně v období jarního tání a zvýšených dešťů pozorují hráz Hlubočského rybníka s obavami. Poškození, která bobři způsobí, by mohla v krajním případě způsobit její protržení. „Jsou tam dvě hráze udělané přes potok. Když je moc vody, tak nám to zaplaví spodek zahrady,“ popsala pravidelné útrapy obyvatelka Březolup Květa Jandíková.

Vladimr Rubeš patří k těm, kteří při svém ranním rybaření bobra zahlédnou. „Občas tady plave tak asi osmikilový macek,“ potvrdil muž.

Dny březolupských bobrů jsou ale pravděpodobně sečteny – obec jako první v zemi získala povolení na odchyt a veterinární usmrcení přemnožených zvířat. Rozhodnutí krajského úřadu všechny místní potěšilo. Poprvé se chce obec o odchyt části populace pokusit v srpnu, až odrostou mláďata.

Bobr evropský (Castor fiber), až metr velký hlodavec s dlouhým plochým ocasem, si staví soustavy kanálů a hrází. Jeho potravu tvoří kromě bylin i větvičky a lýko. Váží 30 kg a po jihoamerické kapybaře je druhým největším hlodavcem. Životu ve vodě je přizpůsoben díky plovacím blanám, které jsou na zadních končetinách, a uzavíratelným nozdrám. Vedle toho má i žlázu vyměšující látku, která impregnuje srst. Pod vodou je schopen setrvat až 20 minut.