Kdo se pokusil utéct, po tom stříleli, vzpomíná účastník pochodu smrti

Brno – Stanislavu Kirchnerovi bylo osm let, když se spolu s dalšími dvaceti tisíci lidmi vydal na nedobrovolný pochod z Brna do Pohořelic. Patřil totiž mezi německé obyvatele jihomoravské metropole, kteří byli po 2. světové válce násilně odsunuti. Bolestné zážitky si dnes znovu připomněl svojí symbolickou účastí na pietním pochodu.

Otec Stanislava Kirchnera pracoval za války pro německý podnik, po jejím skončení patřili Kirchnerovi k těm rodinám, které musely Brno opustit. Trauma z tehdejších událostí Stanislav Kirchner dodnes nepřekonal. „Někdo to tehdy nevydržel nervově, utekl do polí. Ruská dozorkyně okamžitě sňala pušku a začala po něm střílet,“ popsal Kirchner.

Pamětník Stanislav Kirchner vzpomíná na pochod smrti (zdroj: ČT24)

Z dvaceti tisíců lidí podle oficiální údajů tři zemřeli během nočního pochodu, další následně v táboře v Pohořelicích. Nejčastější příčina – vyčerpání a úplavice. Podle odhadů o život přišlo přibližně 1 700 lidí.

Událost si Brňané už sedmým rokem připomínají pietním pochodem, jehož cílem je památník v Pohořelicích. Letos účastníky neodradilo ani špatné počasí. „Cílem není jen připomenout si tehdejší události, ale taky dopomoci nějakému uvědomění si toho, co se stalo, a podpořit vypořádání se s tím,“ uvedl organizátor pochodu Jaroslav Ostrčilík. Účastníci pochodu by do Pohořelic měli dorazit dnes okolo 19. hodiny.

V noci z 30. na 31. května 1945 začali především zaměstnanci brněnské Zbrojovky shromažďovat německé obyvatele Brna. Ti se pak museli bez jakýchkoli prostředků, jídla nebo pití vydat směrem k rakouským hranicím. Odhaduje se, že z Brna tehdy odešlo dvacet až 25 tisíc Němců. Převážně přitom šlo o starší lidi, ženy nebo děti, protože většina mužů byla v armádě.

Podle pamětníků panovaly během odsunu velmi tvrdé podmínky a o život přišlo i několik tisíc lidí. Oficiální prameny přitom uvádějí pouze tři oběti. Mnoho účasníků pochodu ale zemřelo v táboře v Pohořelicích, kde se nakazili břišním tyfem nebo úplavicí.