Galavečer Zlín Film Festivalu: Zlaté střevíčky odchází do zahraničí

Zlín - Slavnostním udílením cen ve Zlíně vyvrcholil 53. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež. Hlavní ceny – Zlaté střevíčky – získaly zahraniční filmy. Cenu za přinos dětské tvorbě porota udělila herečce a zpěvačce Jitce Molavcové.

V sekci filmů pro děti porotu nejvíce uchvátil brazilský snímek Můj sladký oranžovník. Film vypráví příběh o chudém, ale mimořádně chytrém venkovském chlapci, který se spřátelí se stromem. Deštivé léto, snímek, který vznikl v koprodukci Uruguaye, Mexika, Nizozemí a Německa, získal Zlatý střevíček v sekci pro mládež. Poslední cena zamířila do Běloruska za animovanou pohádku Pilipka.

  • Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro děti – Můj sladký oranžovník
  • Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro mládež – Deštivé léto
  • Zlatý střevíček za nejlepší animovaný film – Pilipka

 Festivalová porota dopředu oznámila, že cenu za přínos dětské tvorbě letos udělí Jitce Molavcové. „Děkuji především dětem – za jejich přízeň a fantazii,“ řekla Molavcová.

Cenu za přínos dětské tvorbě získala Jitka Molavcová
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Záznam slavnostního galavečera odvysílá v sobotu od 21:20 ČT2.

Galavečer tradičně doprovodila aukce umělecky ztvárněných klapek. Letos se více než stovka klapek vydražila za 1,3 milionu korun. Nejvíce do tohoto balíčku přinesla klapka s krtečkem od Kateřiny Miler. Na pomoc začínajícím televizním a filmovým tvůrcům přispěla 70 tisíci korunami.

Na festival zamířilo 95 tisíc návštěvníků

„Příznivé reakce na naši programovou nabídku nám napověděly, že dramaturgie letošního festivalu byla úspěšná. Gratuluji nejen vítězům mezinárodních soutěží, ale všem filmařům, kteří u publika se svými filmy na zlínském festivalu uspěli. Je nám líto, že deštivé chladné počasí neumožnilo, aby všechny akce doprovodného programu proběhly dle plánu a v plné své kráse. Ovšem v budoucnu jistě dokážeme ovlivnit i tento faktor,“ uvedla programová ředitelka festivalu Markéta Pášmová. Na zlínský festival, který nabídl tři stovky snímků, zamířilo 95 tisíc lidí.

Programová ředitelka Markéta Pášmová o festivalu (zdroj: ČT24)

Novinkou letošního ročníku bylo zařazení přehlídky studentských filmů Zlínský pes do soutěže. Přibyla také nesoutěžní kategorie Young Stars věnovaná nadějným hercům a kategorie Tisíc a jedna noc, která patří adaptacím pohádek. U veřejnosti se s odezvou setkal takzvaný červený koberec, na němž se každé odpoledne představovali lidem hosté festivalu.

Letošní ročník byl mimořádný i pro Českou televizi, která na něm představila nový dětský program ČT :D. Vysílat začne 31. srpna.

Vydáno pod