V Brodu nad Dyjí vyrostla vesnička pro seniory

Brod nad Dyjí - Něco mezi obyčejnými venkovskými řadovými domky a domovem pro seniory stojí kousek od centra jihomoravského Brodu nad Dyjí. Takzvaná vesnička pro seniory Formóza je prvním bydlením tohoto typu u nás. Každý ze čtyřiačtyřiceti domků je bezbariérový a i jinak uzpůsobený k bydlení pro starší lidi. Jejich obyvateli jsou lidé od šedesáti do jedenadevadesáti let.

„Nápad jsem dostal, když jsem projektoval část domu pro svou maminku. Vytvořili jsme jí takovou samostatnou jednotku, od které je jen krůček k malému domečku,“ popisuje zrod nápadu na vesničku speciálně pro seniory investor projektu Karel Pavelek.

Vesničku ve skutečnosti tvoří čtyřicet řadových domků postavených do tvaru obdélníku a park v otevřeném vnitrobloku. Pavelek se snaží nevydávat Formózu za domov důchodců, ale za bydlení v řadovém domku. S domovy důchodců má ale bydlení kousek od centra pětisethlavého Brodu nad Dyjí společné to, že například s údržbou domků seniorům pomáhá personál.

Seniorům se projekt snaží vycházet vstříc i výší nákladů na provoz domků nebo umístěním blízko obecního úřadu, pošty nebo obchodu v Brodě nad Dyjí.

„Ukázalo se, co jsem očekával, tedy že po tomto typu bydlení je poptávka, protože lidé nemají moc možností. Bydlí úplně sami, odkázaní na své děti, nebo v domovech pro seniory. Zde jsou naprosto nezávislí,“ uvádí další přednosti svého patentu Pavelek.

Jak se bydlí ve vesničce pro seniory? (zdroj: ČT24)

Senioři, které ve vesničce oslovila Česká televize, si bydlení v novém prostředí pochvalovali. „Žijeme tu půl roku a jsme velice spokojeni. Byl to dobrý nápad, jak si v klidu užívat stáří,“ říká například František Novák, který se do Brodu nad Dyjí přestěhoval na konci loňského roku z brněnského Komína.

„Už jsme chtěli žít v klidu od ruchu velkoměsta a roli hrálo i to, že jsme zůstali sami,“ vysvětluje sedmašedesátiletý muž, který se o vesničce dozvěděl z televize. Nové bydlení si pořídil za peníze z prodeje bytu a úspor.

Podobně mluví i další z nových obyvatel Karel Daněk. „Spokojen jsem hlavně proto, že jsme se odstěhovali z Brna, kde byl hluk, diskotéky a špinavé ovzduší. Tady máme klid,“ dodává.

Život ve vesničce pro seniory
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Senioři z Vysočiny se vracejí do školky

Kraj Vysočina zaznamenává nový boom – plní se takzvané školky pro seniory a vznikat budou další. Jde o denní stacionáře pro staré lidi, které nabízejí celodenní program, včetně cvičení, stravování nebo trénování paměti. Celodenní pobyt v ní vyjde jednoho klienta průměrně na 200 až 400 korun a čerpat se na něj dá státní sociální příspěvek na péči.

Zařízení pro seniory tématem Událostí v regionech (zdroj: ČT24)
Vydáno pod