Opozice: Korupce v Brně-Starém Lískovci se týká rekonstrukcí panelových domů

Brno - Případ, kvůli kterému protikorupční policie na radnici v Brně-Starém Lískovci stíhá devět lidí, souvisí podle opozice také s rekonstrukcí tamních panelových domů. Podle informací České televize ověřených z více zdrojů policie kvůli vyšetřování vzala do vazby dva muže. Jedním z nich je majitel stavební firmy, která údajně nevýhodné opravy prováděla.

Policie stíhá kvůli veřejným zakázkám v brněnské městské části Starý Lískovec celkem devět lidí. Už 9. května dal státní zástupce návrh na vzetí do vazby tří z nich. Prvním měl podle informací České televize být jedenačtyřicetiletý podnikatel Petr K., dalším čtyřiapadesátiletý muž s blíže neupřesněnou funkcí. Třetí byla referentka z investičního odboru starolískovecké radnice Renata W. Městský soud v Brně nakonec 11. května poslal do vazby pouze dva muže.

Podle bývalého starosty městské části Petra Hudlíka (Nezávislí demokraté) se kauza týká také předražených zakázek zejména při opravách panelových domů v městské části. „Firma prováděla zateplování panelových domů a zasklívání balkonů v ulicích Labská a Vltavská a postavila předražené hřiště v ulici Bosonožská,“ tvrdil Hudlík, který na případ upozornil.

Starosta Krásný: Nikdo z radních stíhán není

Současný starosta Starého Lískovce Vladan Krásný se už dříve ohradil proti tomu, že by měla jeho koalice s korupcí cokoli společného. „Nikdo ze členů rady městské části není stíhán. Dále věc nemohu vzhledem k probíhajícímu policejnímu vyšetřování nijak komentovat,“ zdůraznil Krásný.

O podrobnostech nad rámec počtu stíhaných mlčí také protikorupční policie. „Mohu pouze potvrdit, že brněnská expozitura Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality vede stíhání proti devíti osobám, a to kvůli trestnému činu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě,“ řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Neupřesnil, kolik stíhaných pracovalo na radnici a kolik z nich je podnikatelů, kteří získali zakázky.