ČT: Ze skladování nezdaněného lihu je podezřelý podnikatel Březina

Hrobice - Maximální utajení provází vyšetřování obrovské lihové aféry. V úterý sice policisté oznámili zadržení milionu litrů lihu na třech místech České republiky, dál ale pátrají po jeho majitelích. České televizi se dnes podařilo zmapovat, komu patří nemovitosti nebo pozemky, kde policie bazény se statisíci litry lihu objevila. Například v Hrobicích na Zlínsku zajistila 200 tisíc litrů lihu.

V sídle společnosti Morávia-Chem v Hrobicích na Zlínsku, která obchoduje se směsmi do odstřikovačů, a na dalších dvou místech, našla police v předchozích dnech až milion litrů nezdaněného lihu. Líh byl důmyslně skryt v cisternách pod betonovými podlahami. Policistům ze speciálního útvaru tak museli k nalezení pomáhat geologové, celníci, hasiči a těžká stavební technika.

Přesné množství a složení obsahu cisteren zatím není známo. Dosud analyzované vzorky napovídají, že šlo o čistý líh. Pro celníky je teď prioritou najít výpustě lihových bazénů. Vše ale nasvědčuje tomu, že kriminalisty a celníky k nim mají dovést spíš výslechy svědků a podezřelých než pátrání v terénu.

Hlavní podezřelí jsou dva. Firmě Radka Březiny patří sklad v Háji u Duchcova, kde se našlo 310 tisíc litrů lihu. Jeho bratru Tomášovi patřil sklad v Ostravě s půl milionem litrů. Správnost pátrání České televizi dnes potvrdil i šéf útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Téma lihové aféry v UvR (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatelé v Hrobicích postrádají stavební dokumentaci

Radku Březinovi patří i některé pozemky pod areálem v Hrobicích na Zlínsku. Vedení společnosti Morávia-Chem tvrdí, že o skrýši ve vlastních skladech nevědělo. „Všichni byli překvapeni,“ popsal reakce lidí z Morávia-Chem po nalezení podzemních nádrží Roman Velísek z vedení společnosti. Podle něj byly cisterny v Hrobicích pod podlahou jedné z budov, která je užívána jako sklad. V úterý se vyjádřil, že budova společnosti nepatří.

Problémem areálu v Hrobicích je ale minimum dokumentů o stavbách v něm. Ty totiž pocházejí ještě z předlistopadové éry JZD Slušovice, kdy se spousta staveb stavěla rychle a bez dokladů.

Velké potíže nejspíše bude mít s aktuální kauzou firma Profi-pronájmy. Právě ona nabízí sklady v Háji u Duchcova, Ostravě nebo Olomouci, kde vyšetřovatelé odhalili lihové sklady. V další její nemovitosti, tentokrát v Holešově, policie zadržela jednoho z hlavních aktérů případů s jedovatým alkoholem. Ředitelem firmy je podle webových stránek Tomáš Březina.

Kde našli policisté skryté cisterny

  • 2 nádrže (o rozměrech 5,4 x 3,7 x 9 metrů a 5,4 x 3,7 x 5 metrů) o celkovém objemu 300 000 litrů
  • zajištěno 200 000 litrů lihu
  • 6 nádrží (o rozměrech 28,2 x 1,9 x 2 metrů) s celkovým objemem přes 600 000 litrů
  • zajištěno přibližně 310 000 litrů lihu
  • 8 nádrží různých rozměrů, tvarů a objemu, které obsahovaly přibližně 500 000 litrů lihu

Nezdaněním lihu měla skupina pachatelů připravit Českou republiku přibližně o 285 milionů korun. K této ztrátě by došlo, pokud by pachatelé téměř milion litrů objeveného lihu chtěli prodat.

V souvislosti s případem zatím nebylo zahájeno trestní stíhání konkrétních osob. Případem se detektivové ÚOOZ dále zabývají. Podle dozorujícího státního zástupce Petra Šeredy z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci zatím nebyl nikdo obviněn.

Reportéři ČT: Březina je nazýván šedou eminencí české lihové mafie

Firma Morávia-Chem v Hrobicích na Zlínsku měla problémy s odhalenými daňovými úniky už v minulosti. Před deseti lety se jí výrazně dotkla kauza daňového úniku ve výši 170 milionů korun; firma tehdy měla nakoupit statisíce litrů lihu pro výrobu nemrznoucí kapaliny, nezdaněný líh ale podle policie skončil v alkoholických nápojích.

Podle svědků týmu Reportérů ČT společnost neformálně ovládal podnikatel Radek Březina, zatčený loni v říjnu v souvislosti s metanolovou aférou. Březina údajně stojí i za aktivitami Likérky Drak.