Policisté našli na Zlínsku statisíce litrů nezdaněného lihu

Hrobice (Zlínsko) - V sídle společnosti Morávia-Chem v Hrobicích na Zlínsku a na dalších dvou místech našla police až milion litrů nezdaněného lihu. Líh byl důmyslně skryt v cisternách pod betonovými podlahami. Policistům ze speciálního útvaru tak museli k nalezení pomáhat geologové, celníci, hasiči a těžká stavební technika. Pachatelé se měli dopustit krácení daně ve výši téměř 300 milionů korun. Vedení společnosti Morávia-Chem tvrdí, že o skrýši ve vlastních skladech nevědělo.

„Pachatelé se dopouštěli krácení daně do března 2013 tím, že nezákonně ukrývali statisíce litrů nezdaněného lihu v prostorách, které nejsou daňovými sklady. Jednalo se o sídlo společnosti Morávia-Chem v Hrobicích, bývalou cihelnu v Háji u Duchcova a areál bývalé likérky Daněk v Ostravě,“ popsal důvod zásahu ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Rober Šlachta.

Nezdaněním lihu měla zatím blíže neurčená skupina pachatelů připravit Českou republiku přibližně o 285 milionů korun. K této ztrátě by došlo, pokud by pachatelé téměř milion litrů objeveného lihu chtěli prodat.

Kde našli policisté skryté cisterny

  •  2 nádrže (o rozměrech 5,4 x 3,7 x 9 metrů a 5,4 x 3,7 x 5 metrů) o celkovém objemu 300 000 litrů
  • zajištěno 200 000 litrů lihu
  • 6 nádrží (o rozměrech 28,2 x 1,9 x 2 metrů) s celkovým objemem přes 600 000 litrů
  • zajištěno přibližně 310 000 litrů lihu
  •  8 nádrží různých rozměrů, tvarů a objemu, které obsahovaly přibližně 500 000 litrů lihu

Detektivové z ÚOOZ začali na základě dřívějších poznatků areály prověřovat ve středu 15. května při prohlídkách na které předtím dostali povolení soudu. Protože byly ale cisterny v areálech ukryty velmi důmyslně, museli útvaru asistovat geologové, celníci, hasiči a hlavně těžká technika. „Nádrže totiž byly ukryty pod místy až dva metry mocnou podlahou z betonu a suti,“ popsal opravdu důkladné zajištění úkrytů ředitel ÚOOZ Šlachta. 

Sklady ukrývaly statisíce litrů nelegálního lihu (zdroj: ČT24)

Cisterny byly podle něj navíc často tak sofistikovaně upraveny, že se policistům nepodařilo nalézt ani otvory nádrží a v některých případech se tak k obsahu nádrží museli prořezat.

Analýzy: Ve zkoumaných cisternách byl čistý líh

Přesné množství a složení obsahu cisteren zatím není známo. Dosud analyzované vzorky ale napovídají, že šlo o čistý líh. „Nebude jednoduché přečerpat líh, abychom ho mohli analyzovat a určit kolik ho je. Tam, kde jsme se k tomu už dostali, šlo o čistý 94 – 96% etanol,“ popsal zatím zjištěný obsah ukrytých cisteren generální ředitel Celní správy Pavel Novotný. Celníci teď podle jeho slov musí zajištěný líh uskladnit a spočítat daňovou povinnost. 

Morávia-Chem: Nález pod podlahou našich skladů nás překvapil

Podle Romana Velíska z vedení společnosti Morávia-Chem o nelegálním lihu pod podlahou vlastních skladů nevěděla. „Všichni byli překvapeni,“ popsal pro ČTK reakce lidí z Morávia-Chem po nalezení podzemních nádrží Velísek. Podle něj byly cisterny v Hrobicích pod podlahou jedné z budov, která je užívána jako sklad.

Velísek ale nedovedl vysvětlit, jak je možné, že firma o nelegálním skladu nevěděla. „Všechno bylo dobře ukryto. Když někdo něco takového buduje, dělá to tajně,“ uvedl pouze. Objekty podle něj firmě Morávia-Chem nepatří. „Máme tam jen sklady,“ dodal.

V souvislosti s případem zatím nebylo zahájeno trestní stíhání konkrétních osob. Případem se detektivové ÚOOZ dále zabývají. Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Téma lihové aféry v UvR (zdroj: ČT24)