Pozořice a okolní obce volají po zrušení svého stavebního úřadu

Pozořice (Brněnsko) – Zatímco jinde vyvolává téma rušení menších stavebních úřadů nesouhlas, v Pozořicích a okolí se na to těší. Vedení úřadu je podle místních nekompetentní. Například manželé Maruškovi ze Sivic se s úředníky šest let dohadují o tom, zda mohou na svém pozemku postavit rodinný dům.

Manželé Maruškovi ze Sivic se s úředníky pozořického stavebního úřadu více než pět let dohadují o tom, zda mohou na svém pozemku postavit rodinný dům. Povolení se ale pořád ještě nedočkali.

Rodině Anny Markové z Viničných Šumic, které pod pozořický stavební úřad také spadají, zase úřad nepomohl v jejich boji s černou stavbou. „Zemědělské družstvo si rozšířilo svůj areál o 1 500 metrů, zavezlo ale náš pozemek a vytvořilo na něm svah ze zeminy a suti. Vše bez stavebního povolení. Ani po roce a půl nám stavební úřad nepomohl, naopak černou stavbu zlegalizoval,“ popsala Anna Marková. Zoufalá rodina se proto obrátila na veřejného ochránce práv.

Anna Marková popisuje situaci na svém pozemku (zdroj: ČT24)

V kanceláři ombudsmana evidují více než desítku stížností. „Dostáváme více podnětů, než je obvyklé u jiných stavebních úřadů. To samo o sobě signalizuje, že činnost tohoto úřadu není v pořádku. Ochránce už o tom jednal i s krajským úřadem a požádal ho jako nadřízený orgán a vyřešení situace,“ popsala mluvčí ombudsmana Iva Hrazdílková.

Horkým tématem se tak v Pozořicích i okolních obcích stalo, zda úřad zrušit nebo nikoliv. Anna Marková v tom má jasno. „Už dnes se řada stavebníků radí o svých záležitostech na šlapanickém stavebním úřadě. Pro nás by bylo úlevou, kdyby tady ten úřad nebyl, chybí na něm totiž kompetentní lidé,“ řekla žena. Podobný názor má i Jiří Týc z Pozořic. „Slyšel jsem jen jediného člověka, který si práci úřadu chválil,“ tvrdil.

Na neoficiálním webu Pozořic kritici fungování stavebního úřadu spustili anketu. Lidé v ní mohou hlasovat o tom, zda by jim vadilo případné zrušení úřadu a dojíždění na Městský úřad Šlapanic, který sídlí v Brně. V anketě hlasovalo 116 lidí, 102 z nich zrušení úřadu nevadí. Podle kritiků výsledky ankety nejsou objektivní, protože na tento web chodí jen část místních. Na oficiálních stránkách městyse se online anketa neobjevila.

Podle místostarosty Pozořic Petra Filipa (KDU-ČSL) zatím zastupitelé v otázce zrušení nejsou jednotní. „Poměr pro a proti zrušení je tak padesát na padesát. Zatím jsme se shodli, že do konce června svoláme neveřejnou poradu, na které probereme všechny možné varianty řešení i s jejich následky,“ vysvětlil Filip. Rozhodnout o budoucnosti úřadu by zastupitelé měli do poloviny srpna.

Největší kritika se snáší na hlavu vedoucí stavebního úřadu Bronislavy Částkové. Ta se ČT na kameru k práci svého úřadu vyjádřit odmítla.

Kritizovaná vedoucí stavebního úřadu Bronislava Částková
Zdroj: ČT24/ČT Brno
Vydáno pod