Muzejní noc v Brně opět přilákala davy, vstupů bylo ale méně

Brno - Brněnská muzejní noc přilákala tuto sobotu desetitisíce lidí. Své expozice, historická sídla nebo sbírky umění pro ně nezvykle po setmění otevřelo ve městě 16 institucí. V noci ze soboty na neděli bylo zaznamenáno asi 95 tisíc vstupů. Ve srovnání s loňskem je to pokles o 50 tisíc. Podle mluvčí Moravské galerie Brno Martiny Vaškové jsou pořadatelé přesto spokojeni.

„Čísla jsou vždy pouze orientační,“ uvedla Vašková. Připustila, že někoho možná odradilo vstupné, letos totiž platili dospělí 20 korun, zatímco loni byly vstupy v rámci festivalu zdarma. Poplatek byl však jednorázový - po jeho uhrazení při prvním vstupu lidé dostali identifikační štítek, po jehož ukázání již měli vstupy do dalších institucí zdarma.

Podle pořadatelů se možná snížil počet vstupů, protože všechna muzea připravila pro příchozí bohatý doprovodný program. Do půlnoci tak někteří návštěvníci nestihli obejít mnohé z institucí.

Dokládá to například nebývalý zájem o prohlídku Besedního domu, v němž se prezentovala Filharmonie Brno. Letos se do akce zapojila poprvé. Před sídlem filharmonie se tvořily zástupy. Uvnitř se příchozí mohli zaposlouchat do vážné hudby.

I Moravské zemské muzeum je se zájmem veřejnosti spokojeno. Otevřelo hned pět svých zařízení. Velký zájem byl o prohlídku expozice o věrozvěstech a moravských duchovních patronech svatém Cyrilu a Metodějovi spojenou s prezentací starověké hudby. Muzeum nabídlo také ochutnávku africké kuchyně nebo lekci tanga.

„Prozatím jsme se domluvili tak, že každá instituce si ponechá poplatky, které za vstupné na Muzejní noci utrží. Možná z nich ale uspořádáme další společnou akci,“ řekla mluvčí muzea Eva Pánková.

Muzejní noc se konala v Brně podeváté, následovat bude i v dalších městech. Další týden se otevřou muzea a galerie v Ostravě a 8. června festival uzavře program v Praze.