Milana Grauová vystřídá Igora Taptiče ve funkci starosty Hodonína

Hodonín - Zastupitelé Hodonína dnes v tajné volbě rozhodli o odvolání starosty Igora Taptiče (Nezávislí). Krátce nato odhlasovali, že v čele radnice znovu usedne bývalá starostka Milana Grauová. Ta dnes před hlasováním oznámila ukončení členství v ODS. Důvodem hlasování o odvolání Taptiče byla dlouhodobá nespokojenost části zastupitelů s Taptičovou prací a problematická komunikace uvnitř radnice. Taptič byl již druhým starostou Hodonína v tomto volebním období.

Dnešnímu hlasování předcházela velmi vyostřená debata za hojné účasti obyvatel města, kteří se do diskuse aktivně zapojovali. Část zastupitelů kritizovala Igora Taptiče především jako špatného manažera, který nezvládá personální situaci na radnici. V poslední době se tam několikrát objevilo podezření na šikanu a úplatky, což podle kritiků Taptič ve své pozici nezvládl. Stěžovali si také na obtížné jednání se starostou a to, že ignoruje některá důležitá rozhodnutí zastupitelstva. Například nepodepsal smlouvu, kterou zastupitelstvo schválilo už v únoru.

Pro odvolání starosty bylo potřeba 16 hlasů, přítomno bylo 21 zastupitelů z 30. Tajného hlasování se chtěli zdržet zastupitelé za KDU-ČSL, TOP09, Nezávislí a část ze Změny s tím, že se na odvolání starosty nechtějí podílet. Prázdný hlasovací lístek ale nakonec zůstal ležet na stole pouze čtyřem z nich. O odvolání rozhodla těsná nadpoloviční většina 17 hlasů.

Do čela radnice se vrátí Grauová

Volba nového šéfa radnice bezprostředně následovala, zastupitelé navrhli bývalou starostku Milanu Grauovou (ODS) a znovu Igora Taptiče. Oba návrhy u přítomné veřejnosti vzbudily hlasité reakce - zatímco návrh Grauové sklidil pískání a nadávky, při znovunavržení Taptiče část přítomných souhlasně tleskala.

Grauová ještě před začátkem hlasování oznámila, že opouští ODS. Vyzval ji k tomu předseda hodonínské pobočky strany Zbyněk Hromek s tím, že by se buď měla vzdát kandidatury, nebo členství. „Dlouhodobě se názorově neshoduji s mnoha jejími členy,“ odůvodnila své rozhodnutí Grauová.

Hlasovalo se opět tajně. Grauová získala 18 hlasů, Taptič pouze osm. Cílem nové starostky je podle jejích prvních slov hlavně zlepšení spolupráce uvnitř radnice. „Věřila jsem této koalici v čele s panem magistrem Taptičem, spolupráce snad bude na mnohem lepší úrovni. Funkci jsem přijala, protože doufám, že v tomto nešťastném volebním období najdeme konečně nějakou shodu,“ uvedla ve svém projevu.

I Milana Grauová má však mezi zastupiteli a veřejností řadu kritiků. „Paní Grauová je podvodnice a falšuje veřejné listiny,“ zaznělo například z úst zastupitele Jaromíra Hýbnera (Změna), který s její nominací ostře nesouhlasil.

Hlasování zastupitelů Hodonína o odvolání starosty Igora Taptiče
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Současná koalice podle zastupitelů v ohrožení není. Kritikům vadí čistě osobnost starosty, ale i v případě jeho odvolání by síly na radnici chtěli udržet ve stávajícím rozložení.

Hlasování o svém odvolání se snažil oddálit

Zasedání s hlasováním o odvolání starosty se původně mělo konat už v prvním květnovém týdnu. Samotný starosta Igor Taptič se ale rozhodl, že jej nesvolá. Odůvodnil to tím, že se na město aktuálně valí více poblémů, které je potřeba dopředu projednat. Zmíněnými kauzami je podle něj například demolice hotelu a lidové školy umění, případ obvinění tajemnice úřadu nebo stížnosti bývalého zaměstnance dopravního odboru na údajnou šikanu. Také zdůraznil, že byla avizována nepřítomnost několika zastupitelů, která by ohrozila důležité body programu.

Odsunutí zastupitelstva Taptič považoval za legitimní krok, na který má starosta právo. Povinnost svolat zastupitelstvo alespoň jednou za tři měsíce ale vyplývá ze zákona. Taptič tak mohl otálet nanejvýš do 26. května.

Politická krize vysiluje už třetí koalici v tomto období

Politické krize provázejí hodonínské radní už od voleb. Po volbách v roce 2010 začala na hodonínské radnici vládnout koalice ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09, Nezávislí a Změna. V jejím čele stál sociální demokrat Jiří Mráka. Již několik týdnů po ustanovení koalice, v lednu 2011, se jeho židle výrazně zatřásla. Zatímco on přežil, mnoho dalších členů vedení, včetně dvou místostarostů, nikoli. Změnilo se i stranické složení koalice. KDU-ČSL a TOP09 nahradili komunisté. Důvodem k výměně bylo podle nově ustaveného vedení neplnění koaliční smlouvy.

Hodonín v tomto volebním období již jednou odvolal starostu. Byl jím Jiří Mráka (ČSSD) a skončil v říjnu roku 2011.
Zdroj: ČT24

Ani tato koalice však dlouho nevydržela. Už v říjnu roku 2011 ji svrhlo další hlasování. Do čela radnice nastoupil nezávislý Igor Taptič, který si na post místostarosty vybral lidovce Ladislava Ambrozka a odtrženého sociálního demokrata Vojtěcha Salajku. V koalici od října tedy zasedali Nezávislí, KDU-ČSL, TOP 09, ODS, dva členové ČSSD a jeden nezávislý kandidát. Odvolané vední to považovalo za čistou pomstu obětí předchozího „lednového puče“.

Vydáno pod