Brněnská muzejní noc 2013: symbolické vstupné a speciální host

Brno - Devátý ročník oblíbené akce čeká letos novinka: poprvé si návštěvníci brněnské muzejní noci za atrakce zaplatí. Jednorázové vstupné dvacet korun jim ale otevře dveře do všech institucí, které se k akci připojily. Speciálním hostem oslav je brněnská filharmonie, která zvědavcům nabídne pohled do zákulisí Besedního domu.

Například Technické muzeum v Brně vybíralo symbolický poplatek už loni, protože náklady spojené s organizační náročností tak rozsáhlé akce narostly. V loňském roce sáhla Moravská galerie zase k dobrovolnému vstupnému. Nový jednorázový poplatek má spíše symbolický charakter. Návštěvníci Brněnské muzejní noci zaplatí dvacet korun v první instituci, kam se vypraví. Získaný papírový náramek jim pak umožní vstup i na všechna ostatní místa. „Rozhodli jsme se to sjednotit a co nejvíce zjednodušit. Mnohem víc ovlivní návštěvnost počasí, než to, zda se vybírá vstupné,“ myslí si jedna z organizátorek Muzejní noci Kateřina Tlachová. Děti do výšky 130 centimetrů mají vstup zdarma i nadále.

Muzejní noc v Brně navštívily v minulosti desítky tisíc lidí. Největší zájem bývá o městské muzeum na Špilberku a také o Technické muzeum v Brně. K šestnáctce galerií a muzejí, které se pravidelně k akci hlásí, se letos přidala brněnská filharmonie v roli speciálního hosta a po novém znovuotevření i brněnská galerie současného umění Wannieck Gallery. „Snažíme se otevírat co největšímu počtu lidí,“ vysvětluje své důvody účasti na Muzejní noci Vítězslav Mikeš z Filharmonie Brno.

V sobotu 18. května neskončí otvírací doba muzeují v 18:00, jak jsou návštěvníci zvyklí. Právě v šest začne pracovníkům kulturních institucí další pracovní směna. Končit přitom bude až o půlnoci. Návštěvníci Muzejní noci míří nejen za výstavami a prohlídkami, ale především za doprovodným programem. Tento malý svátek muzeí zve na divadelní představení, komentované prohlídky, jarmarky i umělecké dílny.

Pevnost Špilberk láká malé i velké diváky na středověká šermířská a taneční vystoupení. „Symbolicky se bude prezentovat také vila Tugendhat. Není ale možné zajistit přímo prohlídky v objektu, bude tedy představena na velkoplošné obrazovce na náměstí Svobody,“ předesílá ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprián. Po brněnském technickém muzeu se zase budou procházet lidé v uniformách a dobových kostýmech. Také letos oživí prostranství před katedrálou na Petrově pouliční divadelní představení biblických příběhů v podání studentů JAMU. Muzeum romské kultury zve na nonstop čtení z děl romských spisovatelek i temperamentní hudební vystoupení.

Blansko má svou malou muzejní noc již dnes

Blanenské muzeum nechce konkurovat velkým brněnským institucím a svou vlastní muzejní noc si uspořádá už dnes večer. Muzeum Blansko bude mít otevřeno od sedmi večer do půlnoci. Poslední zájemce se ale do prostor zámku dostane v jedenáct.

Kromě volného vstupu do všech aktuálních expozic se mohou zájemci těšit na výstavy Chemická laboratoř barona Reichenbacha, Hrady blanenského okolí, Objevitelé Moravského krasu nebo Figurální litina z blanenských železáren.

  • Moravská Galerie autor: Moravská galerie, zdroj: Moravská galerie
  • Galerie HaDivadlo autor: Galerie HaDivadlo, zdroj: Galerie HaDivadlo

Vybrat si ten nejlákavější program mohou lidé už nyní, a to díky brožuře, která je k dostání ve všech brněnských muzeích i na náměstí Svobody ve speciálním muzejním autobusu. Lidé si ji mohou také stáhnout v elektronické verzi.

Dopravu mezi jednotlivými institucemi bude i letos zdarma zajišťovat brněnský dopravní podnik. Autobusy speciálních linek zavezou návštěvníky například i na Mohylu míru, do Památníku písemnictví v Rajhradě nebo do Předklášteří na Tišnovsku, kde rovněž sídlí jedno z Muzeí Brněnska. Organizátoři přitom myslí i na handicapované. „Zaměřili jsme se na nejdůležitější letošní výstavu: Cyril a Metoděj v Paláci šlechtičen a připravili jsme komentovanou prohlídku s tlumočníkem pro neslyšící,“ říká mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková.

Která muzea jsou na jihu Moravy nejoblíbenější?

Podle aktuálních čísel ministerstva kultury přišlo v loňském roce v rámci Jihomoravského kraje nejvíc lidí do Muzea města Brna. Navštívilo jej přes 150 tisíc návštěvníků. Naopak nejmíň jich přilákal Památník Jana Amose Komenského v Žeravicích, a to pouhých dvacet lidí. Ve Zlínském kraji mělo největší návštěvnost Valašské muzeum v přírodě, nejmenší Městské muzeum Napajedla.

Celkem navštívilo muzea a galerie Jihomoravského kraje přes půl milionu lidí, ve Zlínském kraji ale ještě více - celkem 673 tisíc lidí.

A jak jsou na tom s návštěvností muzea ve vašem okolí? Podívejte se na loňskou návštěvnost muzeí Jihomoravského a Zlínského kraje:

  • Hvězdárna autor: Hvězdárna, zdroj: Hvězdárna
  • Mendlovo muzeum autor: Mendlovo muzeum, zdroj: Mendlovo muzeum

Kam zamířit v rámci Brněnské muzejní noci?

Červený kostel

Zatímco většina brněnských svatostánků čeká až na Noc kostelů, Červený kostel na Komenského náměstí se připojil i k Brněnské muzejní noci. Kostel zve na varhanní i komorní koncert, vystoupení pěveckého sboru i výstavu Brněnští starostové v letech 1850 - 1918.

Diecézní muzeum

Stálá expozice Vita Christi na Petrově rozšíří svůj program nejen o komentovanou prohlídku, ale rovněž o pouliční divadlo studentů JAMU, kteří divákům přiblíží biblické příběhy.

Dům umění města Brna

Na komentovanou prohlídku výstavy Baťova města zve brněnský Dům umění. Lidé se také budou moci vypravit po stopách funkcionalistické architektury v Brně. Současná výtvarná scéna představí talenty domácího výtvarného umění v Domě pánů z Kunštátu.

Filharmonie Brno

Speciální host letošního ročníku Brněnské muzejní noci nabídne vystoupení smyčcového kvarteta na nádvoří Besedního domu. Komentované prohlídky po čtyřiceti lidech provedou zvědavce zákulisím této historické stavby, zavedou návštěvníky do kanceláře šéfdirigenta Aleksandera Markoviče nebo do Hlaholny, kde zkouší Kantiléna.

Galerie HaDivadla

Na výstavu výtvarného umění zve brněnské HaDivadlo. Neobyčejný svět aneb Cesta za hranice barev představí díla dětí s autismem.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně

Ústřední Mahenova knihovna na Kobližné ulici se rozezní bluesovou hudbou a zpěvem studentů muzikálového herectví JAMU. Během večera vystoupí řecká hudební skupina i romští tanečníci. Scénické čtení představí populární knihu Gottland od polského spisovatele Mariusze Szczygieła.

Památník Jiřího Mahena zítra zve hned na dvě divadlení představení. Improvizaci předvede Divadlo Útulek, zatímco pohádku Princezna na hrášku zahraje Divadlo Koráb. Ve čtvrt na jedenáct večer láká památník na listování soukromým albem Karly Mahenové.

Mendelovo muzeum MU

Stálé expozice Mendelova muzea Masarykovy univerzity rozšíří svou nabídku o doprovodný program. Ve speciální fotografické dílně se zájemci naučí lépe fotit přírodniny v zahradách muzea. V průběhu prohlídek mohou návštěvníci vyplnit soutěžní kvíz.

Moravská galerie v Brně

V Pražákově paláci se návštěvníci Brněnské muzejní noci mohou těšit nejen na komentované prohlídky aktuálních výstav a volné listování v galerijní knihovně, ale také na stylizovaný fotoateliér U Rudolfa, kde se zájemci mohou nechat vyfotit s dobovými doplňky v duchu fotografií Rudolfa Koppitze.

Uměleckoprůmyslové muzeum na Husově ulici láká taktéž na komentované prohlídky aktuálních výstav nebo volný vstup do stále expozice. V areálu muzea proběhne exhibice tradičního čínského bojového umění Tai Ji nebo ukázka přípravy čaje v čínském stylu. Přednáškový sál láká nejen na odborné prezentace k tematickým výstavám, ale i na divadelní aktovku Miloslava Vojtíška, držitele ceny Alféreda Radoka za minulý rok.

Místodržitelský palác na Moravském náměstí zve na večer argentinského tanga. Výtvarný ateliér nabídne výrobu kaleidoskopů jako odkaz na aktuální výstavu Rytmy + pohyb + světlo, jejíž komentovaná prohlídka je rovněž součástí programu.

Moravské zemské muzeum

Dietrichsteinský palác na Zelném trhu zve na swingovou tančírnu ze 30. let a speciální africký večer. Aktuální výstava Dobrodružná Afrika očima cestovatelů tak bude rozšířena o ukázky egyptského tance, ochutnávky afrických jídel nebo odborné přednášky o černém kontinentě. Africký tanec roztančí i nádvoří Biskupského dvora.

Palác šlechtičen zasvětí Brněnskou muzejní noc cyrilometodějské výstavě. Muzeum rozezní sborové skladby ve staroslověnštině nebo makedonské lidové písně. Aktuální výstavu o životě věrozvěstů představí pracovníci muzea i neslyšícím.

Pavilon Anthropos bude patřit etnické hudbě a šamanským bubnům. Děti si budou moct vyrobit vlastní africkou masku. Součástí programu je také teatrální úprava afrických mýtů. Napínavé vyprávění doplní hudba jednoho z členů Čankišou. Moravské zemské muzeum zve i do Památníku Leoša Janáčka na Smetanově ulici.

Muzeum Brněnska

Muzeum Brněnska v sobě zahrnuje hned tři jihomoravská muzea. Památník písemnictví na Moravě zve na verše básníka Nezvala a cimbálovou muziku. Podhorácké muzeum v Předklášteří u Tišnova zve na výstavu porcelánových panenek a historie kláštera Porta coeli. Památník Mohyla míru láká do Prace na multimediální expozici Bitva tří císařů.

Muzeum města Brna

Středověkou taneční a šermířská show na nádvoří hradu Špilberk vystřídají tematické soutěže pro děti. Na jihozápadním bastionu bude mít externí pozorovatelnu i brněnská hvězdárna, která za jasného počasí nabízí pozorování hvězdné oblohy dalekohledem. Hvězdárna a planetárium Brno totiž své vlastní prostory návštěvníkům Brněnské muzejní noci neotevře. Díky dalekohledu na Špilberku ale budou k vidění krátery na Měsíci i Saturnovy prstence.

V gotickém sálu vystoupí Divadlo hudby a poezie AGADIR. Písně mladých brněnských skladatelů rozezní Královskou kapli. Součástí Muzea města Brna je také Muzeum hraček v Měnínské bráně.

Muzeum romské kultury

Muzeum rozhýbe pěvecký sbor Čhavorenge. Fotografický ateliér láká na individuální i skupinové portréty. Pro veřejnost se také otevře stálá expozice Příběh Romů i aktuální výstavy současných výtvarních umělkyň. Letošní Brněnská muzejní noc je zasvěcena především ženám, proto se v programu objeví i čtení z knížek romských spisovatelek.

Národní památkový ústav ÚOP Brno

Sídlo brněnských památkářů představí dokument o opravě funkcionalistické vily Stiassni a unikátní premiérový dokument představující rozhovor s pamětnicí života v této vile. Mezi další dokumenty, které potěší především příznivce architektury patří například Brno - město s duchem Bauhausu.

Technické muzeum v Brně

Kromě stálé expozice se návštěvníci Brněnské muzejní noci mohou těšit na derniéru výstavy historických kočárků i ochutnávku z aktuálního projektu Vynálezci a vynálezy. Bohatý hudební program nabídne cimbálovou muziku, hráče na dudy i harmoniku. V historickém kadeřnictví budou návštěvníky ondulovat profesionálové ze studia Střihoruký Edward. Vnější nádvoří bude patřit parním železničním modelům, ukázkám modelů ponorek i letadel a předváděcím jízdám historických autobusů ze sbírek muzea.

Turistické informační centrum města Brna

Po absolvování výšlapu 173 schodů se zájemci o výšiny dostanou na vyhlídkovou věž Staré radnice v centru Brna. Informační centrum láká také do svých čtyř menších galerií, které provozuje: Galerii Kabinet, Galerii mladých, Galerii U Dobrého pastýře a Galerii TIC.

Vydáno pod