Ani ve druhém výběrovém řízení Brno nevybralo nového ředitele Národního divadla

Brno - Ani z druhého výběrového řízení na nového ředitele Národního divadla Brno nevzešel vítěz. Odborná komise v úterý večer oznámila, že ani jednoho z dvojice kandidátů nedoporučí vedení Brna na post šéfa největší mimopražské scény. Národní divadlo tak bude bez vedení několik dalších měsíců. Zatím poslední ředitel Daniel Dvořák na funkci rezignoval loni v září.

„Nebylo to jednoduché, ale i ve třetím kole se komise jednomyslně shodla na tom, že ani jednoho z kandidátů Radě města Brna nedoporučí ke jmenování ředitelem Národního divadla Brno. Není příliš šťastné, že divadlo bude několik dalších měsíců bez ředitele, ale naštěstí tu jsou ještě šéfové jednotlivých souborů,“ oznámil večer primátor Brna a člen odborné komise Roman Onderka (ČSSD). Komise se v posledním kole rozhodovala mezi finančním ředitelem Národního divadla v Praze Martinem Gerychem a operním režisérem Tomášem Šimerdou.

Komise radě města doporučí vypsání dalšího, v pořadí už třetího výběrového řízení. To by už ale mělo být, narozdíl od dvou předchozích, konečné. „Odborníci z komise navrhnou, které osobnosti by mohlo Brno s nabídkou oslovit. Další konkurz by měl proběhnout co nejdříve,“ řekl Onderka.

Podle odborníků z komise by se vedení divadla měl ujmout umělec středního věku se zkušenostmi z divadel, v nichž vedle sebe funguje několik souborů. „Nutně to nemusí být bývalí ředitelé, ale třeba i režiséři, kteří si doteď nemysleli, že by mohli vést divadlo,“ upřesnil primátor.

Primátor Roman Onderka (ČSSD) o tom, kdo by měl ND Brno vést (zdroj: ČT24)

Divadlo je bez šéfa od konce září. První konkurz na ředitele se konal loni na podzim, komise tehdy radním nikoho nedoporučila. Stejně nakonec skončil i druhý konkurz, do něhož se přihlásilo sedm lidí.

Od ředitele se očekává, že stabilizuje hlavně situaci v činohře. Možná navíc dojde i k výměně na postech uměleckých šéfů souborů, které si může nový ředitel jmenovat sám. Z profesního hlediska se na divadle nejistota nijak neprojevuje, představení však „jedou“ ještě podle plánu sestaveného minulým vedením.

Hledá se nástupce po Danielu Dvořákovi

Dosavadní ředitel ND Brno Daniel Dvořák odstoupil z funkce po pěti letech koncem září. Stěžoval si na nedostatečnou finanční podporu pro divadlo a na neochotu radnice řešit problémy. Sám ale v posledním roce čelil velké kritice za způsob, jakým divadlo řídil.

Prozatímně divadlo vedla nejprve ekonomická náměstkyně Marie Hubová, koncem loňského roku ji vystřídal provozní a výrobní náměstek Jan Petr.

První výběrové řízení Brno vypsalo už na podzim, v prosinci ale komise žádného z přihlášených kandidátů nevybrala. Rozhodla se vypsat nové výběrové řízení. Po dnešku je jasné, že bude muset vypsat další.