Knihovny se předhání v nápadech, jak přilákat nové čtenáře

Jižní Morava – Donáška knih až do domu, levnější poplatek nebo hračka jako dárek k vypůjčené knize – i tak se jihomoravské knihovny snaží bojovat o nové čtenáře a udržet si ty stávající.

Láska prochází žaludkem, uvědomila si knihovnice Jarmila Urbánková z Hostěrádek-Rešova, když si lámala hlavu nad tím, jak přilákat děti do knihovny. Lásku ke knihám u nejmenších posiluje pomocí palačinek nebo buchet. „Děti vždycky přijdou, dostanou něco sladkého na zub a u toho jim něco hezkého předčítám. Nějakou knihu si odsud ke čtení vždycky odnesou,“ popsala svoje zkušenosti Urbánková.

Voňavými dobrotami se nechávají zlákat nejen děti, ale i jejich rodiče. „Čtenářů není nikdy dost,“ dodala s úsměvem osobitá knihovnice. Těm, kteří se do knihovny nedostanou, vozí knihy až domů. „Pro mě je to veliká pomoc, protože se mi špatně chodí. Kdybych měla jít až do knihovny, tak by to asi nešlo,“ potvrdila čtenářka Jana Táborská.

Knihovnice Jarmila Urbánková dětem dokonce dělá palačinky (zdroj: ČT24)

Ve Vyškově nové čtenáře lákají na snížený registrační poplatek. Noví čtenáři zaplatí místo 200 korun jen padesátikorunu. „Tyto speciální akce pořádáme čtyřikrát až pětkrát do roka k různým příležitostem. Každý rok díky nim získáme tak padesát až šedesát čtenářů,“ řekla Zdeňka Adlerová z Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově.

Levnější registrace není jedinou akcí, kterou se vyškovští knihovníci snaží přilákat milovníky čtení. „Dá se říct, že doslova děláme psí kusy. Pořádáme akce i pro nejmenší děti. Zatímco jejich maminky tady besedují, knihovnice s dětmi knihami listují a čtou jim z nich. Pořádáme také čtení pejskům - vždy sem přivedeme canisterapeutického psa a děti se více osmělí mu číst,“ popsala další aktivity knihovny Adlerová. O aktuální dění v knihovně se zájemci dozvídají i na sociálních sítích.

Křenovice na Vyškovsku nabízí svých čtenářům donášku knih až do domu. Po domluvě zájemcům výtisky nechávají i na obecním úřadě nebo v obchodě.

Statistická data o knihovnách v roce 2008

Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS) pravidelně jednou za čtyři roky vydává statistické údaje o knihovnách. Zatím poslední vydal v roce 2008. Ze zprávy vyplývá, že zatímco oproti roku 2004 klesl počet registrovaných čtenářů o 3,9% (v menších městech a obcích dokonce o 4,5%), zároveň ale vzrostl celkový počet lidí, kteří využili služeb knihovny. Mezi tyto návštěvníky patří i neregistrovaní čtenáři. V roce 2008 knihovny v České republice navštívilo bezmála 21 milionů lidí, ve srovnání s rokem 2004 jde o nárůst o 1,4%.

Moravská zemská knihovna nevychází z celostátního srovnání příliš dobře. Její úbytek návštěvníků byl dokonce šest procent.

Už v tomto roce knihovníci potvrdili rostoucí zájem o nové služby – například o digitalizované texty a další služby, které lze poskytovat elektronickou cestou, aniž by uživatel musel do knihovny zajít osobně.

(zdroj: NIPOS)

Zatímco dospělí čtou relativně pravidelně, polovina dětí si přečte jen jednu knížku za měsíc. Největší oblibě se u nich těší fantasy příběhy - třeba upíří ságy, stálicí jsou také knihy o Harry Potterovi.

Především na ně se proto zaměřili knihovníci v Boskovicích. Připravili pět tematických kufříků, v nichž děti vedle specificky zaměřených knih najdou také různé pomůcky a hračky.

Třeba v kufříku nazvaném Cesta do pravěku na ně čekají čtyři knihy, papírové leporelo a několik figurek dinosaurů. V kufříku nazvaném Lidské tělo zase čtenáři najdou vedle knih také sadu pro malého lékaře. „Děti nejvíc chodí, když odhalí kouzlo čtení, tedy od 1. do 5. třídy. S nástupem puberty zájem upadá - kluci kolem patnácti let už moc nechodí,“ řekla vedoucí knihovny v Boskovicích Miroslava Jurdičová.

Kufříky se čtenářům tak zalíbily, že se knihovna rozhodla připravit tematické balíčky i pro dospělé. Jsou zaměřené na zdravý životní styl nebo cestování.

Seznam kufříků v boskovické knihovně

1. Cesta do pravěku
2. Doprava
3. Lidské tělo
4. Pohádky o princeznách
5. Těšíme se do školy

(zdroj: Knihovna Boskovice)

Mahenova knihovna vsadila na čtečky

Čtenáře už před dvěma lety překvapila Knihovna Jiřího Mahena v Brně, když do své nabídky zařadila elektronické čtečky. Díky specifické technologii zobrazení, takzvanému elektronickému inkoustu, čtečka na rozdíl od notebooku neunavuje oči a text je čitelný za jakýchkoliv světelných podmínek.

Pětice čteček obsahuje zhruba 400 volně dostupných knih v českém, anglickém, německém a francouzském jazyce. Čtečku si může půjčit registrovaný čtenář starší patnácti let, pokud slouží tisícikorunovou kauci. O půjčování byl od začátku obrovský zájem, čtečky byly zamluvené na dlouhou dobu dopředu.

Elektronické knihy

Elektronické knihy si čtenáři do svých čteček nahrát nemůžou. Mimo portálů, které e-knihy prodávají, existují i weby nabízející tuto službu zdarma. Volně dostupná jsou především díla, u kterých vypršela autorská práva.

E-knihovna Městské knihovny v Praze - digitální knihovna obsahující sbírky pohádek, Sherlocka Holmese, K. H. Máchu, Boženu Němcovou a Karla Čapka

Romány zdarma - plné texty románů některých současných českých autorů

E-Beletria - volná díla české i světové klasiky

Project Guttenberg – nejstarší zahraniční digitální knihovna volných děl

Vydáno pod