Za „vybrždění autobusu“ dostal řidič přísnější trest

Brno - Krajský soud v Brně dnes zpřísnil rozsudek pro muže, který loni v září „vybrzdil“ autobus MHD. V autobusu upadla žena, která cestovala s pravnučkou v kočárku. Při nehodě si seniorka zlomila druhý krční obratel, o protější sedadlo si strhla část kůže na hlavě. Romanu Zábršovi soud původně uložil dva roky ve věznici s dozorem a zákaz řízení motorových vozidel na šest let. Podle rozsudku odvolacího soudu ve věznici stráví o rok déle. Povinnost uhradit škodu pojišťovně i zraněné ženě Zábršovi zůstává.

Když projížděl třiapadesátiletý řidič autobusu Miloslav Pantůček během své sobotní služby ulicí Bělohorskou, předjelo ho červené osobní auto. „Po výjezdu ze zastávky Špačkova mě řidič předjel, zařadil se přede mě a prudce zabrzdil,“ popsal Pantůček, který se v tu chvíli stal další obětí takzvaného vybržďování. 

Řidič autobusu musel při incidentu prudce zabrzdit. „V autobuse upadla nějaká starší paní a zranila se na hlavě,“ vypověděl u soudu řidič. Kromě ženy se zranilo i roční dítě, které vypadlo z kočárku. Obě cestující museli záchranáři převézt do nemocnice. 

Svědci z autobusu popisují nehodu (zdroj: ČT24)

Incident ale vybržděním neskončil. „Po zastavení jsem vyšel ven a ukazoval jsem na řidiče, aby nikam neodjížděl, protože jsem tušil, že se v autobuse něco stalo. V tom autě asi seděli dva. Vystrčili ruce z okýnek, zvedli prostředníčky a ujeli,“ vysvětlil Pantůček a dodal, že nechápe, co řidiče k vybrždění vůbec vedlo.

Roman Zábrš se před soudem bránil tím, že z místa rychle odjel, protože v té době mu byl uložen podmíněný trest. Nechtěl tedy vyvolat konflikt s řidičem, který vypadal agresivně. Podle něj autobus nedal při vyjíždění ze zastávky znamení o změně směru jízdy. „Přehmatu jsem se dopustil z rozčilení, lekl jsem se manévru řidiče. Poškozené ženě jsem poslal písemnou omluvu,“ hájil se Zábrš. „Ve stresu jsem místo plynu šlápnul na brzdu. Mám řidičák už 10 let, občas se mně to stane,“ snažil se řidič automobilu přesvědčit soud o osudovém omylu.

Státní zástupkyně Štěpánka Růžičková o rozsudku pro Romana Zábrše (zdroj: ČT24)

Jeho tvrzení ale zpochybnil soudní znalec Lubomír Princ: „V žádném případě nemohlo nastat to, že by při neúmyslném přešlapu na pedál vyvinul takovou sílu, která je nutná k plnému zabrzdění. I kdyby si spletl pedál, musel by si po reakční době jedné vteřiny uvědomit omyl a uvolnění pedálu by vedlo k pokračování v jízdě.“

Původní rozsedek byl podle státní zástupkyně Štěpánky Růžičkové příliš mírný i s přihlédnutím k předchozím incidentům obžalovaného. Z policejních záznamů vyplynulo, že řidič měl za poslední tři roky provozu celkem osm postihů za porušení předpisů. „Nepochybně jde o velmi nezodpovědného a nebezpečného řidiče,“ míní Růžičková.

U odvolacího soudu se teď hájil, že se od rozsudku nedopustil žádného dalšího přestupku. To však soud vyvrátil - Zábrš nedávno dostal pokutu za nepoutání se bezpečnostním pásem za jízdy.

Incident popisuje řidič autobusu Miloslav Pantůček (zdroj: ČT24)