Nemocnice na Zlínsku dostanou nové pavilony

Zlín - Tři velké nemocnice ve Zlínském kraji procházejí modernizací. Novou podobu dostane jak zdravotnické zařízení ve Vsetíně, kde začalo bourání kvůli budoucímu pavilonu, tak v Uherském Hradišti, kde už nová budova vyrostla. Stavba za stovky milionů se plánuje přímo ve Zlíně.

Na 300 milionů korun přijde renovace nemocnice ve Vsetíně. „Jsou to jedny z prvních objektů, které byly v nemocnici postaveny. Byly v provozu od roku 1935,“ podotkl vedoucí technik vsetínské nemocnice Čestmír Čech na adresu budov, ve kterých dlouhá léta sídlily oddělení patologie, neurologie a mikrobiologie. Na jejich místě nyní vyroste nový pavilon interny, která nabídne lepší zázemí pro pacienty - na pokojích už nebudou po osmi.

V Uherském Hradišti se zase dokončuje hrubá stavba nového centrálního pavilonu. „Provádí se rozvody, provádí se vyzdívky. Oproti smlouvě je stavba zhruba v měsíčním předstihu,“ uvedl projektový manažer Pavel Lečbych. Pacienti se díky tomu při léčbě vyhnou převážení, všechny operační obory se totiž dostanou pod jednu střechu. Projekt za 340 milionů by měl být kompletně hotov na jaře příštího roku.

Největší investici - přibližně tři čtvrtě miliardy - ovšem chystá největší krajská nemocnice ve Zlíně. Na místě nynější prádelny do dvou let vyroste nový pavilon pro interní obory a neurologii. Sídlit tady budou také urgentní a centrální příjmy. „Nemocnici potřebujeme modernizovat, praskáme ve švech,“ vysvětlil ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati Bohuslav Škubal.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)