Zubařce, která vykazovala fiktivní zákroky, hrozí vězení

Brno – Policie ukončila vyšetřování zubní lékařky Jitky Farné z Brna, která pojišťovnám účtovala fiktivní zákroky. Na nepoctivé praktiky zubařky upozornil jeden z jejích pacientů, když ve svém výkazu péče objevil zákroky, které vůbec nepodstoupil. Policie zjistila, že jeho případ nebyl ojedinělý.

32 smyšlených zákroků – takový je závěr policejního vyšetřování brněnské zubařky Jitky Farné. Pojišťovny připravila o zhruba 80 tisíc korun. Policisté museli projít stovky stran dokumentace a vyslechnout desítky svědků, než mohli vyšetřování uzavřít.

Na podivné praktiky zubařky upozornil před rokem její pacient Michal Kincl. Zjistil, že v roce 2011 mu zubařka měla opravit celkem pět kazů. Tak to alespoň stálo v záznamech zdravotní pojišťovny, která lékařce všechny úkony proplatila. Sám pacient přitom byl jen na dvou zákrocích. „Na celé situaci je pikantní především to, že v období první poloviny 2011 jsem se nacházel v zahraničí na studijním pobytu a nemohl jsem být přítomen u vykonání lékařského zákroku,“ uvedl už dříve Michal Kincl. 

Farná se tehdy hájila tím, že šlo o nedopatření a nedůslednost zdravotní sestry. To ale policie teď, když ženě prokázala řadu dalších případů, odmítla.

Zubařku už před rokem potrestala také České stomatologická komora. Udělila jí pokutu dvacet tisíc korun.

Odsouzení lékaři

Na jižní Moravě si nejvyšší trest vyslechla Alena Kubáčová - za falešné neschopenky a škodu 13 milionů měla jít na sedm let do vězení. Kvůli věku a zdravotnímu stavu ji ale prezident Klaus omilostnil.


Gynekolog Václav Jordán zase vypisoval na své pacienty recepty, léky si ale vyzvedával sám. Za pětimilionovou škodu byl odsouzen ke čtyřiceti měsícům vězení a zákazu činnosti. Před nástupem trestu uprchl do zahraničí.

K odhalení Elišky Jugové pomohla skrytá kamera České televize. Dermatoložka si řekla o úplatek farmaceutické firmě, za to měla předepisovat její lék.  Za pět měsíců si takto přišla na více než 50 tisíc korun. Dostala roční podmínku a soud jí také uložil zaplatit pokutu právě v této výši. Původně jí přitom hrozilo až pětileté vězení. V lékařské praxi pokračuje na poliklinice v Brně.

Pochybení a nekalé praktiky lékařů v UvR (zdroj: ČT24)
Vydáno pod