Koupaliště se připravují na sezónu. Třeba v Kostelci u Zlína už mají otevřeno

Jižní a východní Morava – Teplé počasí dnes nalákalo do venkovního vyhřívaného bazénu v Kostelci u Zlína první odvážlivce. Na sezónu se chystají i ostatní koupaliště na jižní a východní Moravě. Většinou se všude ještě natírá a uklízí, aby byly areály připravené na sezónu, která startuje 1. června.

Vyhřívaná voda s teplotou až třicet stupňů a letní počasí – kombinace, která do bazénu v Lázních Kostelec nedaleko Zlína přilákala první nedočkavce. Na prvního máje plánují začátek sezóny v městských lázních ve Zlíně, kde se po zimním odpočinku znovu otevře venkovní bazén.

Hovoří plavčík Jindřich Červenka (zdroj: ČT24)

Většina koupališť plánuje otevření 1. června. Rozhodne počasí

Práce zahájili i správci koupaliště na Kraví hoře v Brně-Králově Poli. Letos neplánují žádné zásadní proměny, jen úpravu areálu. V bazénech ještě mají loňskou vodu. V následujících týdnech budou muset bazény vypustit, vyčistit a napustit vodu novou.

„Celkem se do příprav zapojilo patnáct lidí. Přípravy na novou sezónu nás budou stát zhruba dvě stě tisíc korun, z toho jsou nejdražší chemické pasivace bazénů, které se musí udělat poctivě, protože v létě se s tím už nedá nic udělat,“ popsal ředitel koupaliště Evžen Hrubeš. O otevření rozhodne počasí, na Kraví hoře chtějí otevřít tradičně 1. června.

NO COMMENT: Přípravy na novou sezónu na koupališti na Kraví hoře (zdroj: ČT24)

S přípravami už začali i v Žabčicích. Práce měli více než v předešlých letech, protože v areálu minulý týden řádili vandalové. „Polámali nám stromy, prolézačky. Dokonce vytrhali okapy a naházeli nám je do bazénu,“ popsal Václav Filo. Bazény už mají vyčištěné, napustit je chtějí v nejbližších dnech. „Hotovo sice budeme mít za dva týdny, otevřeme ale až na začátku června,“ dodal Filo.

  • Vyhřívaný bazén v Lázních Kostelec autor: Lázně Kostelec, zdroj: www.lazne-kostelec.cz
  • Koupaliště Riviéra zdroj: ČT Brno

Do venkovních úprav se pustili také v Kuřimi. Otevřít plánují až na začátku června, stejně jako zlínská koupaliště Zelené a Panorama.

Až v polovině června se otevřou brněnská koupaliště Riviéra a v Zábrdovicích a bazén na Ponávce. „Novým lákadlem letos bude otevření letního kina na Riviéře,“ řekl Martin Mikš, ředitel společnosti Starez-Sport, která provozuje městská koupaliště. Mimo provoz bude letos kvůli rekonstrukci koupaliště Na Dobráku. Práce ale neovlivní oblíbené letní kino. „Zatím nelze dopady zavření Dobráku odhadnout. Naším největším konkurentem je vyčištěná Brněnská přehrada,“ dodal Mikš.

  • Přípravy na letní sezónu na koupališti na Kraví hoře zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4610/460958.jpg
  • Zaměstnanci se pustili i do sekání trávy zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4610/460956.jpg
  • Přípravy na letní sezónu na koupališti na Kraví hoře zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4610/460955.jpg
  • Do příprav na léto se na koupališti na Kraví hoře zapojilo 15 lidí zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4610/460957.jpg

Připravenost koupališť na sezónu prověřují také hygienici. „Začínáme v červnu a pak koupaliště pravidelně v průběhu léta kontrolujeme. V přírodních koupalištích odebíráme vzorky každý měsíc, v bazénech dvakrát za sezónu,“ popsal Miroslav Staněk z Krajské hygienické stanice v Brně. Kromě toho hygienici hlídají také čistotu a údržbu převlékáren nebo sociálních zařízení.

K tradičním prohřeškům provozovatelů koupališť patří zhoršené hodnoty kvality vody, což ale návštěvník nepozná, a neudržované šatny nebo toalety.