Psí terapeuti poprvé pomáhají pacientům i ve Fakultní nemocnici Brno

Brno – Po dětských domovech, léčebnách a domovech pro seniory zamířili canisterapeutičtí psi také do první nemocnice na jižní Moravě. Fenky Ája a Aimee pomáhají pacientům na Psychiatrické klinice Fakultní nemocnice Brno. Pes psychicky nemocným lidem pomáhá například v tom, aby s svým okolím začali komunikovat.

Americká pitbullka Ája a kavalírka Aimee chodí za pacienty psychiatrie už od března, kdy nemocnice začala spolupracovat s občanským sdružením Cantes, které se canisterapii věnuje. „Setkání s pejsky je pro tyto pacienty obzvlášť vhodné, protože to rozvíjí jejich emotivitu, spontaneitu a skrze pozitivní emoce to posiluje jejich ochotu vstupovat do nějakého kontaktu – nejprve se zvířetem a s posléze i s lidmi. Bojujeme tak proti vnitřnímu stažení se do sebe, které je například u schizofrenie časté,“ popsala lékařka Barbora Valková.

Skupinka pacientů s pejsky pracuje venku. Nejprve je krmí pamlsky a pak už míří na psí parkur. Pod vedením klientů obě fenky prochází slalomem a probíhají tunelem. Někdo přilne k velké pitbullce, jiný upřednostní kontakt s malou a hravou kavalírkou. „Na klientech je vidět, že potom jsou aktivnější. Navíc získají téma, o kterém se mezi sebou mohou bavit. Zase to podporuje sociální vazby,“ potvrdila lékařka.

NO COMMENT: Canisterapie ve Fakultní nemocnici v Brně (zdroj: ČT24)

S podobnými reakcemi a vděčností se při setkáních s pacienty setkává i majitelka obou fenek Marika Michajlová. „Hlavní je, aby měl pejskem rád lidi a zvládal základní poslušnost. Pak si projde speciálním výcvikem, který ho připraví na setkávání s pacienty, a musí složit zkoušky. V těch se hodnotí i to, že je pejsek schopný spolupracovat s cizí osobou, nechat se jí vést,“ přiblížila nároky na canisterapeutického psa Michajlová.

První ohlasy pacientů z FN Brno lékaře přesvědčily v tom, aby canisterapii otevřeli i pro další pacienty. „Chceme otevřít jednu odpolední skupinu a výhledově i skupinu pro dětské oddělení,“ prozradila Valková plány do budoucna.

Co je to canisterapie?

Canisterapie je název pro metodu pozitivního působení na psychologickou, sociálně-integrační i pohybovou (fyzioterapie, rehabilitace) stránku klienta prostřednictvím speciálně vedeného a vycvičeného psa. Podle typu klienta a jeho potřeb je možné s pomocí psa rozvíjet hrubou nebo jemnou motoriku, smyslové vnímání, schopnost zapojit se do hry.

Psa je možné využít také pro takzvané polohování, což je jedna z metod fyzioterapie. Pes leží na boku v těsném kontaktu s klientem, kterého prohřívá svým tělesným teplem. Polohování pomáhá odstranit nebo zmírnit fyzické problémy jako zhoršené prokrvení končetin, proleženiny nebo spazmy. Svým pomalým dechem a tepem pes také podporuje zklidnění klienta.

Přínos kontaktu se psem spočívá v neposlední řadě také v tom, že dětem nebo seniorům naruší stereotyp a přinese nové zážitky a radost. Canisterapeutická setkání jsou zdarma, psovod je spolu ve svým psem vykonává zdarma ve svém volném čase.

(zdroj: o.s. Cantes)