Peníze na sociální služby chybí. Kraj už dál nechce suplovat státní podporu

Jihomoravský a Zlínský kraj - Domovy pro handicapované, denní stacionáře nebo terénní pracovníci, ti všichni poskytují sociální služby, na které nyní dostanou výrazně nižší dotace od státu. Ministerstvo práce a sociálních věcí letos vyčlenilo na sociální sféru o 360 milionů korun méně, než v předchozích letech. Neziskové subjekty se tak obávají o svou další existenci.

Každoroční boj o dotace znají nezisková sociální zařízení velmi dobře. Letos je ale ještě náročnější. Obvyklé postupné utahování opasků o deset procent se mnohým znásobilo. Alespoň to je každodenní realita Domova Betlém v Kloboukách u Brna. Letos se tu musí naučit hospodařit s rozpočtem nižším o pětatřicet procent, což v případě domova odpovídá asi třem a půl milionům korun. Vedení by rádo zachovalo plný provoz alespoň do konce září. Pak přijdou na řadu omezení.

„Ti lidé nemají kam jít. Otázkou zůstávají děti a mladí dospělí. Ty teoreticky můžeme vrátit rodičům, kteří si musí najít jinou péči, ale zatím jsem rodičům slíbil, že letos nezavřeme,“ doufá Petr Hejl, ředitel Domova Betlém, ve kterém trvale žije devět lidí s těžkým postižením. Kvůli úsporám už museli propustit pět zaměstnanců. Jestliže se vedení domova nepodaří další peníze od státu získat, budou muset v propouštění pokračovat.

Hovoří ředitel Domova Betlém Petr Hejl (zdroj: ČT24)

Do existenčních potíží se dostává stále více sociálních zařízení, jejichž služby ale paradoxně potřebuje stále vyšší počet lidí. Někteří představitelé podobných institucí v tom vidí kontrast mezi pravicovou vládu a levicovým vedení krajů. Jihomoravský kraj se zavázal, že v případě ohrožených zařízení, jejichž handicapovaní klienti nemají kam jít, nabídne finanční pomoc. Prioritou jsou v tomto případě ale krajská zařízení. Až poté může Jihomoravský kraj nabídnout pomoct i dalším institucím.

„V letošním roce je situace extrémně špatná. Suplujeme Ministerstvo práce a sociálních věcí už pátým nebo šestým rokem, což je stav, který nemůže nadále pokračovat,“ vysvětluje problém hejtman Michal Hašek (ČSSD). Sousední Zlínský kraj už peníze na sociální sféru uvolnil. Mezi poskytovatele rozdělí více než osm milionů korun.

Ve finanční pomoc doufají například v Charitě Svaté rodiny v Novém Hrozenkově, kde žijí čtyři stovky seniorů. V pohraniční oblasti je jediným zařízením, které podobné služby nabízí. Peníze na plný provoz mají ale jen do podzimu, terénní služby budou muset možná omezit už v létě. „Jsou tady obydlí bez vody, takže jim donášíme vodu, nebo v zimě zatápíme. Tato oblast je v zimním období velmi problematická,“ upozorňuje na široké spektrum pomoci ředitelka Charity Svaté rodiny Danuše Martinková.

Ministerstvo sociálních věci už nyní musí čerpat z rezerv. Mezi sociální zařízení chce rozdělit dalších sto milionů korun. I v tomto případě se však dostane jen na některá sociální zařízení.