O chlapce z kuřimské kauzy se budou nadále starat prarodiče

Brno – Brněnský městský soud svým dnešním rozhodnutím svěřil bratry z kuřimské kauzy do pěstounské péče jejich prarodičů. O chlapce ve věku 12 a 14 let se tak nebude starat jejich otec, podle Mauerových je neviděl už téměř dva roky. Syny nekontaktoval, ani když měli narozeniny. Podle soudu není v jeho možnostech, aby se o chlapce dobře postaral.

O svěření chlapců do péče před soudem bojovali prarodiče s jejich otcem. Tomu je soud svěřil v roce 2010, když ale v polovině roku 2011 přišel o práci, soud je předal do péče prarodičům z matčiny strany. Soud tak rozhodl na základě doporučení orgánu péče o dítě s tím, že otec není schopen se o ně postarat tak dobře jako Maurerovi.

Teď se otec sice rozhodl chlapce získat zpátky, soud je ale ponechal v pěstounské péči Maurerových. „Otec se s chlapci nestýká, neviděl je od poloviny roku 2011. K narozeninám a svátkům jim nikdy neposlal žádné dárky, materiálně na ně nepřispívá. Výživné platí jen minimálně, za neplnění vyživovací povinnosti už byl pravomocně odsouzen. V současné době není v možnostech otce, aby zajistil řádnou péči o nezletilé,“ zhodnotil soudce Roman Bohdálek.

Babička: Chlapci budou mít určitě radost

Manžele Mauerovi, prarodiče chlapců, verdikt potěšil. „Myslím, že z toho budou mít radost i chlapci. Zároveň doufáme, že to bude konečné rozhodnutí,“ řekla Eliška Mauerová. Zároveň odmítla, že by otci bránili v kontaktu s dětmi. „Není pravda, že mu to nebylo umožněno. Nikdy bychom mu v tom nebránili, vždy to budou jeho synové. Bohužel ale z jeho strany nebylo čemu bránit,“ uzavřela Mauerová.

Matku Kláru Mauerovou soud zbavil rodičovských práv už na konci roku 2008. Chlapci s ní ale na doporučení psychologa znovu navázali vztah. Zpočátku jen písemný, nyní hoši matku navštěvují ve vězení. Byla to přitom právě matka chlapců, která děti nejen vystavila týrání, ale sama se na brutálních metodách „převýchovy“ aktivně podílela. Klára Mauerová se před soudem hájila tím, že byla zmanipulována svým okolím natolik, až v ní byl zcela potlačen mateřský pud. „Jediná matka se k situaci postavila kriticky a vysvětlila, proč k ní došlo. Ona sama byla obětí komplotu,“ řekl právní zástupce prarodičů Mauerových Jiří Machourek.

Babička Eliška Mauerová o vztahu chlapců k matce (zdroj: ČT24)

Týrání chlapců odhalil v květnu 2007 jeden z obyvatel Kuřimi. Když se pokoušel spustit kameru hlídající jejich novorozeně, naladil záběry z podobného zařízení v domě Mauerových. Na záběrech se objevil malý osmiletý chlapec, který ležel nahý a spoutaný na zemi. Policisté původně vzali do vazby jen matku chlapců Kláru, aby nemohla ovlivňovat svědky, o dalších aktérech zatím nevěděli.

Za týrání soud nakonec potrestal matku chlapců Kláru, její sestru Kateřinu Mauerovou, spolupracovnici Kateřiny Hanu Bašovou, Barboru Škrlovou a jejího bratra Jana a Jana Turka. Soud jim rozdal tresty v rozpětí od pěti do deseti let.

Klára Mauerová – matka dvou týraných chlapců si odpykává devítiletý trest ve věznici v Opavě. Původně jí hrozil dvanáctiletý trest. V květnu uplyne doba, po které si smí podat žádost o prominutí zbytku trestu. Synové ji ve vězení pravidelně navštěvují.

Kateřina Mauerová – teta týraných chlapců sedí stejně jako její sestra ve vězení Opava. Odsouzena byla na deset let.

Hana Bašová alias teta Nancy - společnou s Kateřinou Mauerovou pracovala v Domě dětí a mládeže Paprsek. Soud ji potrestal sedmiletým vězením.

Jan Škrla – bratr Barbory Škrlové byl odsouzen k sedmi letům vězení.

Jan Turek – bývalého vedoucího skautského oddílu soud potrestal pěti lety vězení.

Barbora Škrlová alias Anička či Adam – trest si odpykávala ve věznici ve Světlé nad Sázavou, vloni v únoru byla propuštěna na sedmiletou podmínku s dohledem. Za její nápravu, zajištění bydlení a poskytnutí finanční pomoci se zaručil spolek Šalamoun. Původně byla za podíl na týrání dětí odsouzena na pět let.

Vydáno pod