Záznam z kamer odhaluje okolnosti tragédie na rallye v Lopeníku

Lopeník - Po více než pěti měsících se pozornost opět obrací k tragické havárii při Rallyshow Uherský Brod, při které loni v listopadu zahynuly čtyři dívky. Česká televize zjistila další, zatím nezveřejněné skutečnosti z místa nehody, a je schopna situaci doložit sérií obrazových záznamů přímo z kamery havarovaného závodního auta.

Vůbec nejtragičtější nehoda v historii závodů rallye otřásla Českem loni v listopadu v Lopeníku na Uherskohradišťsku. Pořadatel akce Petr Bujáček teď České televizi jako jediné poskytl možnost zhlédnout takzvané on-boardy neboli záznamy kamer ze soutěžních vozů.

Záběry potvrzují, že pár minut před událostí se na místě nehody k traťovému komisaři, který měl za úkol nebezpečný úsek hlídat, připojilo několik dalších osob. Správně je měl okamžitě vykázat - ze záznamu ale vyplývá, že tak neučinil. „Můžeme vidět, že skupinka i po dalších 10 minutách stojí v blízkosti cesty za horizontem,“ zdůraznil Bujáček.

Paradoxem je pak skutečnost, že i dvě ze čtyř obětí se měly stát traťovými komisařkami a několik hodin před rallye samy prošly řádným školením. Organizátoři je ale nevybrali.

Traťový komisař, který se při nehodě také zranil, se i dnes k záležitosti odmítl vyjádřit s odvoláním na svého právního zástupce.

Nehoda se stala během rychlostní zkoušky na RallyShow Uherský Brod 10. listopadu 2012. Závodní vůz bratrů Bartončíkových vyjel ze silnice do míst, kde dívky stály. Nejdříve srazil poblíž hromady dřeva dvě z nich, otřel se o betonový sloup, a asi o 50 metrů dále u plotu smetl i další dívky. Policie nehodu i nadále vyšetřuje. Jisté je pouze to, že dívky stály v zakázané zóně.

Neštěstí vyvolalo otázku, zda mají riskantní závody ve volném terénu vůbec pokračovat. Nakonec federace automobilového sportu zpřísnila pravidla pro jejich pořadatele. Rallyshow už se v budoucnu konat nebude. „Moje stanovisko je, že pro mě to celé skončilo,“ řekl Bujáček.

Ohlédnutí za tragédií v Lopeníku tématem Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod