Králík se vrací do české kuchyně, zájem o něj vzrostl o třetinu

Brno - Češi se vrátili ke konzumaci v posledních letech opomíjeného králičího masa. Podle Českého svazu chovatelů se počet králíků za poslední rok zvedl o třetinu. Za zájmem lidí stojí podle odborníků snaha zpestřit jídelníček o zdravější druhy masa a také ušetřit.

Před dvěma lety chtěl Pavel Buček z Ivančic své hospodářství zavřít, teď se nestačí otáčet. Ročně vychová a prodá na 130 králíků. „Pro moje králíky si lidé jezdí ze Znojma, ale třeba až z Prahy,“ potvrdil chovatel Pavel Buček.

Na chuť králičímu znovu přišli i obyvatelé Říčan na Brněnsku. Králíky tu chová každá šestá rodina. Třeba Jiří Nováček nebyl osm let v masně. „Já bych to nešel kupovat. Jednou to máte dovezené z Koreje a nikdo neví, čím je to krmený. Já mám raději takové ty zdravější, doma vyprodukované potraviny,“ řekl muž.

Češi sní až o 1,5 kilogramu králičího masa více

Že králičí maso zažívá v posledním roce nebývalý boom, potvrzují i odborníci. „Zájem o králičí maso stoupá především proto, že lidé se zajímají o výživu a kvalitní maso, a to si mohou v případě králíka velmi jednoduše vyprodukovat sami, a druhý důvod jsou drahé potraviny obecně,“ řekl Miroslav Martinec z Českého svazu chovatelů.

Přestože velká část zájemců si králíka vychová doma sama, na odbyt jde králičí maso i u řezníků. Jeden kilogram stojí v průměru 180 korun. „Když to porovnám s minulým rokem, tak se nám prodej zvýšil dvojnásobně,“ souhlasil uzenář Jan Vepřek.

Spotřeba masa na obyvatele za rok

Vepřové – 42,1 kg
Drůbeží – 24,5 kg
Hovězí – 9,2 kg
Králičí – 3 kg

(zdroj: Český statistický úřad)

Poslední dva roky jí Češi až o kilo a půl králičího masa více než dříve. Kuřecího a hovězího naopak zhruba o stejné množství méně. Proto králíka i restauratéři znovu řadí do svých jídelníčků. „Nejpopulárnější maso u nás je kuřecí a hovězí, ale hlavně teď na jaře tomu hodně šlape na paty králík,“ řekl kuchař Restaurantu Pavillon Jan Kaplan.

Návrat králíků na české talíře rádi vidí i lékaři. „Králičí maso je v porovnání s ostatními masy jedno z těch lepších. Má nižší obsah tuku, nižší obsah kolagenu, jemnější svalová vlákna, takže je stravitelnější,“ uvedla profesorka Zuzana Derflerová Brázdová z Ústavu preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Profesorka Ústavu preventivního lékařství Zuzana Derflerová-Brázdová o králičím mase (zdroj: ČT24)

Kvůli rostoucí ceně potravin Češi staví na dvorcích kromě králíkáren také kurníky, zvýšený zájem hlásí chovatelé i o prasata.

Vydáno pod