Znojmo odložilo otevření adrenalinového podzemí na léto

Znojmo – Rozšíření prohlídek znojemského podzemí o adrenalinové trasy se zatím odkládá. Podle geostatiků jsou nově vybudované trasy pro turisty příliš nebezpečné. Město tak bude muset chodby nejprve vyztužit. Sanační práce zdrží otevření adrenalinové atrakce o tři měsíce.

Podle geostatiků je na adrenalinové trase hned 17 rizikových míst. „Horninový masiv vykazuje vysoký stupeň poškození, a proto je podle specialistů podivuhodné, že v takovém prostředí a pod městskou zástavbou nedochází k četným závalům a vykomínování,“ vysvětlila mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková. Město proto musí nechat novou trasu dostatečně vyztužit. Pro návštěvníky se tak adrenalinové podzemí otevře až na začátku léta.

Adrenalinové trasy jsou podle náročnosti rozděleny do tří skupiny

„Nově zpřístupněná část podzemí je dlouhá 4,6 kilometru. Je rozdělená do tří tras obtížnosti podle toho, kolik je tam prostoru pro průchod. Na první úrovni obtížnosti se lidé musí zohýbat, aby někudy prošli, ve třetí už se musí místy i proplazit nebo jít hodně do kolen,“ popsal zástupce investora Václav Vybíral. 

Zástupce investora Václav Vybíral o adrenalinovém podzemí (zdroj: ČT24)

Vedle labyrintu chodeb budou návštěvníky v podzemí čekat také čtyři speciální expozice věnované vinařství, archeologii nebo historii podzemí. Pod zemí jsou také čtyři kontrolní stanoviště s obrazovkami, na kterých se návštěvníci mohou podívat, co se právě děje nad nimi.

„Prohlídky budou omezené pro určitý počet lidí, aby se nepotkávali. Limit bude mezi pěti až deseti návštěvníky v závislosti na tom, kterou trasu půjdou,“ dodala Pastrňáková.

Vybudování nových adrenalinových tras v podzemí Znojmo vyjde na sedm milionů. Dotace z Evropské unie pokryje 85 procent nákladů. Město si od projektu slibuje přilákání dalších turistů.

Znojemské podzemí

Labyrint chodeb pod centrem Znojma má v současné době přibližně 30 kilometrů chodeb. S jeho zpřístupněním začala znojemská radnice v sedmdesátých letech minulého století. Svým rozsahem dnes patří znojemské podzemí k největším bludištím ve střední Evropě. Jihomoravský kraj zařadil znojemské podzemí mezi TOP 3 turistické cíle jižní Moravy. Nové adrenalinové trasy mají do Znojma přilákat ještě více turistů.

(zdroj: www.znojmocity.cz)