Pole se proměnila v jezera. Zemědělci čekají na lepší počasí

Jižní Morava - Dlouhá zima a na jihomoravské poměry hodně sněhu dolehla na zemědělce. Souhrou více faktorů se některá pole dočasně proměnila v jezera. Ta znehodnotila už zaseté plodiny a také dostala zemědělce pod časový tlak, aby po vyschnutí na polích stihli ještě něco udělat.

Zaplavená jsou například pole zemědělského družstva Agro Vnorovy na Hodonínsku. „Dlouhá zima, velké srážky a mráz způsobily, že spousta polí je zaplavena vodou,“ popisuje situaci na vnorovských hektarech Jaroslav Hrdý. A hned vysvětluje, co to bude znamenat. „Například zaplavená řepka je nyní odsouzena k zaorání. Celá uhnila,“ jmenuje první problém. Tím ale útrapy se zaplavenými polnostmi nekončí.

Místo řepky, jejíž pěstování už přišlo družstvo na statisíce korun, se bude muset vysít jiná plodina. „A není jisté, zda se vše stihne. Na nezaplavená pole vyjedeme hned, jak se oteplí. U těch zaplavených to ještě nepůjde,“ poznamenává smutně zemědělec Hrdý a zároveň vzpomíná na loňskou sezonu, kdy v družstvu řešili opačný, byť také problematický, extrém. „Loni zase na začátku roku nebyly žádné srážky. Porosty tak měly poloviční výnosy a pro naši živočišnou výrobu jsme potom neměli skoro žádnou slámu na stlaní,“ dodává.

Zemědělec Jaroslav Hrdý o zaplavených polích (zdroj: ČT24)

Svá pole byl dnes objíždět a kontrolovat i hodonínský zemědělec Radovan Menčík. Také jemu se naskytl pohled spíše na třeboňské rybníky než jihomoravské lány. „Ještě několik dní nebudu moci vyjet. Tím pádem se potom všechny povinnosti nakupí do několika málo dnů a není vůbec jasné, jestli všechno stihnu,“ popisuje Menčík problémy způsobené počasím.

Srážek mnoho nebylo, za vodu na polích mohou nízké teploty

Že strasti farmářům neskončí ze dne na den potvrzuje i brněnský meteorolog Jaroslav Rožnovský. „Ačkoli se oteplí, má bý oblačno a polojasno. Pozemky do konce týdne určitě neoschnou,“ predikuje pracovník Českého hydrometeorologického ústavu. Názorně také popisuje zpoždění, které letošní zima způsobila. „Zítra či pozítří by podle kalendáře měly začít kvést meruňky. Ve skutečnosti si na ně budeme muset ještě tak deset dnů počkat,“ říká Rožnovský.

A proč vlastně nyní na polích stojí hektolitry vody? Překvapivě to není kvůli množství srážek. „Srážky od počátku roku jsou slabě nadnormální nebo normální. Jde ale o to, jaké byly teploty. Ty byly o tři stupně pod normálem a zapříčinily větší než obvyklé množství sněhu, který posléze roztál,“ vysvětluje Rožnovský. Dodává však, že i tato negativa mají svou pozitivní stránku. Doplňuje se totiž zásoba podzemní vody, která měla po loňském suchu velké rezervy.

Vydáno pod