Některé domovy pro seniory si stěžují na nespravedlivé dotace

Jižní Morava - Ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo na provoz jihomoravských domovů pro seniory jen poloviční dotace. Některé z nich se tak dostaly do existenčních potíží. Vedení nestátních domovů navíc upozorňuje, že krajská zařízení dostala na provoz výrazně vyšší příspěvěk.

Dům důstojného stáří Betanie v Brně pečuje o pětasedmdesát seniorů, podobné služby nabízí také Domov Hvězda v obci Hvězdlice na Vyškovsku, avšak tady žije pouze čtrnáct klientů. Přesto dostal na dotacích od státu dvojnásobek.

„Dostali jsme padesát procent toho, co v minulých letech. Nikdy jsme neměli moc, ale teď to ještě kleslo o milion korun. Dřív pokrývaly dotace z ministerstva asi třicet procent nákladů, nyní se propast stále zvětšuje,“ upřesnila financování domova ředitelka Jitka Bednářová s tím, že největší část nákladů putuje na mzdy. I tam se ale musí šetřit a tak dochází k tomu, že zdravotní sestry dělají i rehabilitaci, pečovatelky na nočních směnách perou prádlo a terapeuti chodí do domova zadarmo. 

Při rozdělování dotací z ministerstva asistuje kraj

Proč jsou mezi jednotlivými zařízeními takové finanční rozdíly? Betanie je totiž neziskovou organizací, která na jednoho klienta získá od státu pět a půl tisíce korun. Domov Hvězda naopak financuje kraj a na jediného seniora sem putuje třiašedesát tisíc. Dotace pochází z ministerstva práce a sociálních věcí. Na jejich přerozdělování se ale podílí kraj, a to je podle provozovatelů nekrajských zařízení důvod, proč právě oni dostávají ze státního méně.

Krajský radní pro sociální věci Marek Šlapal (ČSSD) to ale odmítá. „Chtěl bych vyloučit jakékoliv upřednostňování, jedná se vždy o objektivní důvody. Naopak pokud se najdou ještě nějaké prostředky v rámci kraje, budeme nadále myslet na své neziskové organizace,“ nechal se slyšet Šlapal.

Ředitelka Betanie Jitka Bednářová hovoří o dotacích (zdroj: ČT24)

Vedení domovů pro seniory, které nezřizuje kraj, ale často upozorňují, že jsou znevýhodňováni. Podobná zařízení dostala jen polovinu toho, co ve skutečnosti na svůj provoz potřebují. Po ministerstvu proto žádají pevně stanovený příspěvěk na lůžko, bez ohledu na to, zda domov vede charita nebo nezisková organizace.

Ministerstvo práce a sociálních věcí je zatím připraveno zabránit nejhoršímu - tedy úplnému krachu neziskových institucí, které mají peníze jen do konce června. „Od dubna také ministerstvo rozděluje dalších 100 milionů korun na sociální služby,“ zmínila mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Peníze by měly putovat právě nekrajským organizacím. Filipová dodala, že v červnu se případně mohou rozdělovat další peníze.

  • Domov pro seniory zdroj: ČT Brno
  • Hodina muzikoterapie v domově Betanie zdroj: ČT Brno