Jižní centrum pravděpodobně nabídne Wannieck Gallery novou smlouvu

Brno - Město Brno pravděpodobně nabídne provozovatelům Wannieck Gallery novou smlouvu na dobu neurčitou. Její součástí bude kauce. Shodli se na tom ve středu zástupci vedení Brna a městské společnosti Jižní centrum. Provozovatelé galerie moderního umění, kteří nedávno dostali výpověď kvůli neplacení nájmu a začali už i balit obrazy, by nabídku nové smlouvy přivítali. Zatím ale neznají detaily.

Starosta Brna-střed Libor Šťástka (ODS) označil nedávnou výpověď za signál, že i respektovaná galerie musí plnit smluvní závazky, tedy platit nájem. Vedení města prý však nechce ochudit Brňany o připravované výstavy. "Za jedinou schůdnou variantu tedy
považujeme nastavení nových smluvních podmínek, které umožní galerii fungovat a nám zároveň umožní být řádným správcem veřejných financí," uvedl Šťástka.

Ke středečnímu návrhu se ve čtvrtek ráno vyjádřil i primátor Roman Onderka (ČSSD). I podle něj by bylo dobré, aby galerie v prostorách zůstala. Podle svých slov je Onderka určitě ochoten nechat zabalené obrazy v galerii, dokud nebude jasné, co dál. O tom by se podle něj mělo rozhodnout ve výběrovém řízení. „Jediné, co situaci vyřeší, je nový smluvní vztah s Wannieck Gallery, která bude dál vystavovat sbírku Richarda Adama a prostory poskytne i koncertům filharmonie,“ nechal se slyšet Onderka.

S primátorem souhlasí i předsedkyně představenstva městské společnosti Jižní centrum Naděžda Křemečková (ČSSD). Také podle svých slov chce v prostorách někdejší strojírny zachovat Wannieck Gallery a koncerty filharmonie. V případné nové smlouvě by ale chtěla rovněž kauci, jako pojistku proti neplacení nájmu.

Donátora galerie Miroslava Lekeše zatím představitelé města kvůli nové smlouvě neoslovili, a tak nezná případné podmínky. „Kvitujeme, že se to pohnulo dopředu. Rádi bychom se ale podíleli na obsahu smlouvy. Tu vždy musejí podepsat dvě strany,“ řekl Lekeš.

Kdo je kdo

Miroslav Lekeš

  • brněnský podnikatel
  • mecenáš moderního umění
  • jednatel a majitel společnosti Mediagate s.r.o., která provozuje Wannieck Gallery

Richard Adam

  • umělecký ředitel Wannieck Gallery
  • majitel vystavované sbírky současného umění

Jižní centrum Brno

  • společnost zřízená a vlastněná městem Brnem
  • vlastník budovy bývalé strojírny, kterou si pronajímá Wannieck Gallery

Podle Šťástky bude konkrétní parametry smlouvy nyní řešit společnost Jižní centrum. Její představenstvo bude o dalším postupu hlasovat koncem dubna. Lekeš zdůraznil, že galerie by akceptovala kauci, ale potřebuje dlouhou výpovědní lhůtu. Výstavy se totiž připravují s velkým předstihem. Jižní centrum zase preferuje kratší lhůtu.

Wannieck Gallery má problémy od února

Wannieck Gallery, která spravuje jedinečnou kolekci soudobé české malby, sídlí v bývalé tovární hale mezi železničním a autobusovým nádražím. Výpověď dostala koncem února, tento týden pracovníci začali obrazy balit a připravovat k vystěhování na konci dubna. Nabídku prodloužení nájmu do listopadu galerie nepřijala.