V Silůvkách pokořili jedenáctiletý rekord. Upletli nejdelší pomlázku

Silůvky - Velikonoční rekord se podařil nadšencům z obce Silůvky na Brněnsku. Z osmi vrbových prutů dokázali uplést pomlázku dlouhou 699 centimetrů. Po jedenácti letech jsou tak první, komu se podařilo pokořit dosavadní rekord.

Ačkoliv v Silůvkách nakonec vše dobře dopadlo a místním obyvatelům se podařilo uplést nejdelší pomlázku v republice, ještě v sobotu ráno nebylo jasné, zda se dosavadní maximum podaří překonat. Celých jedenáct let totiž pletači nebyli schopní najít dostatečně dlouhé pruty, a tak se pomlázku dlouhou 583 centimetrů nikomu nedařilo sesadit z pomyslného prvního místa.

Lidé ze Silůvek proto nechtěli nic podcenit a přípravy na dnešní rekord trvaly několik týdnů. Nejen, že museli pletači sesbírat dostatečně dlouhé pruty, ale museli také najít pruty dostatečně ohebné, aby se při pletení nepolámaly.

NO COMMENT: Pletení pomlázky (zdroj: ČT24)

Při odpoledním doplétání koše na držení už si ale pletači mohli oddechnout, protože bylo jasné, že tentokrát se pokus o rekord opravdu podaří dotáhnout do zdárného konce. Výroba pomlázky, která měří sedm metrů a váží téměř šedesát kilogramů, trvala pět hodin. Aby byl rekord platný, přizvali si místní i komisaře z pelhřimovské Agentury Dobrý den, který na celý průběh pletení dohlížel.

Dosavadní rekordní pomlázka, kterou upletl Robert Zauer, a zájemci si ji mohou prohlédnout v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově, se tak dnes po dlouhých letech přesunula na druhé místo.

Muzeum vystavuje i pomlázku z vlasů

V Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově však není vystavena pouze druhá nejdelší česká velikonoční pomlázka. Nedaleko ní leži i ta nejkratší, upletená z osmi proutků. Měří čtyři a půl milimetru.

Lidská fantazie ovšem nezná hranic, a tak se muzeum pyšní například i pomlázkou z lidských vlasů. Má délku osm centimetrů a je spletena z pouhých osmi vlasů. Návštěvníci proto musí použít zvětšovací lupu, aby si tuto kuriózní pomlázku mohli vůbec prohlédnout.

Lupu naopak nepotřebují na pomlázku vytvořenou ze sta vrbových proutků, kterou upletl Jan Bubák v pouhých dvanácti letech.