Z Holešova do Bystřice se jezdí po slalomové dráze

Kroměřížsko – Už půl roku ztěžuje život obyvatelům Prusinovic a Tučap stavba obchvatu Holešova. Kvůli ní je totiž zavřená silnice mezi Bystřicí pod Hostýnem a Holešovem. Všechna auta tak jezdí objížďkou, která ani zdaleka nestačí hustotě provozu.

V polích u Holešova se už rýsuje nový obchvat, který má městu ulevit od tranzitní dopravy. Úlevu ale nepociťují obyvatelé obcí, přes které vede objízdná trasa. Jízda přes Tučapy a Prusinovice už teď připomíná spíš slalom a to se negativně projevilo na počtu nehod. Během půl roku se tak stala úzká cesta plná serpentin jedním z nejrizikovějších míst pro řidiče v celém Zlínském kraji. „Naše jednotky zasahovaly v pěti případech u vážnějších dopravních nehod, evidovali jsme čtyři zraněné osoby,“ uvedl mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil.

Cestu po objížďce musejí denně podstoupit tisíce řidičů. Tolik aut denně ale na silnici zanechává nesmazatelné stopy. Už na začátku obchvatu ve směru z Holešova čeká na řidiče nemilé překvapení v podobě slalomu mezi výtluky. O kus dál se silnice pro změnu propadá a v dalším místě je rychlost snížena na třicítku, protože polovina vozovky sjíždí do příkopu. „Silnice je v katastrofálním stavu. Nedokážu si představit, že se dožije konce objížďky,“ popsal své pocity projíždějící řidič.

NO COMMENT: Objížďka v dezolátním stavu (zdroj: ČT24)

S nadměrnou dopravou se potýkají i obyvatelé vesnic, přes které objížďka vede. Jen samotné přecházení silnice se pro některé z nich stává nechtěným každodenním dobrodružstvím. „Když ráno převádíme děti do školy, musíme zastavit provoz, ale někteří řidiči celou kolonu stejně předjíždí,“ posteskl si obyvatel Prusovic Petr Solař.

Úlevy se řidiči i obyvatelé vesnic na objízdné trase dočkají nejdříve na podzim tohoto roku. V tu dobu má být obchvat Holešova dokončen a Ředitelství silnic Zlínského kraje se bude moct pustit do opravy silnice, která dnes slouží jako objížďka.