Koaliční M.O.R. se přejmenoval. Zlínská vláda zůstává v menšině

Zlín - Zbylí čtyři koaliční členové hnutí M.O.R. změnili název na Zlínskou volbu. Ode dneška tak magistrátní koalici tvoří TOP 09/STAN, Zlínské hnutí nezávislých, KDU-ČSL a někdejší M.O.R., nyní pod názvem Zlínská volba. Ačkoli má tato koalice aktuálně v součtu pouze dvacet z jedenačtyřiceti hlasů, primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN) to za velký problém nepovažuje.

„Přestože máme v našem klubu většinu a mohli bychom nadále zůstat pod značkou hnutí M.O.R., rozhodli jsme se raději klub přejmenovat. Značka M.O.R. je v očích veřejnosti příliš spjatá s Evou Štauderovou, což znehodnocuje naši dosavadní i budoucí práci,“ uvedl novopečený předseda zastupitelského klubu Zlínské volby a primátorův náměstek Bedřich Landsfeld. 

Ačkoli přejmenování zbytku někdejšího volebního hnutí M.O.R. nijak nevyřešilo nedostatek hlasů v koalici, primátor Adámek se tím nyní nehodlá zaobírat. „Budeme hledat selský rozum napříč politickým spektrem,“ řekl pouze primátor. Na posledním zastupitelstvu se to koalici dařilo. Většina návrhů prošla hladce za podpory hlasů koalice i opozice.

Kdo je kdo z původního M.O.R.

Zlínská volba (koalice)

Bedřich Landsfeld

Josef Novák

Jan Štětkář

Jiří Kadeřábek

„Odtržený“ M.O.R. (opozice)

Eva Štauderová

Miroslav Rafaja

Jiřina Gajdošíková

Koalici do menšiny poslali tři zastupitelé za M.O.R.

Situace, kterou Zlínská koalice nyní řeší, vznikla minulé pondělí. Tehdy na svolané tiskové konferenci oznámila opuštění zastupitelského klubu M.O.R. trojice Eva Štauderová, Jiřina Gajdošíková a Miroslav Rafaja. Podle svých slov tím vyjádřili nesouhlas s tím, jak se původně protestní hnutí M.O.R. v koalici chová. Vadilo jim zejména, že podle nich skrytě spolupracuje s ODS, proti které se původně celé hnutí, později ve volbách úspěšné, vymezovalo.

„Dělají se skutečně výměnné obchody, kterými mají být hlasy zástupců ODS v koalici zajištěny. Z tohoto důvodu dnešní vedení radnice zametá zásadní problémy minulosti pod koberec,“ uvedla k vystoupení z klubu zastupitelka Štauderová. Důkazem těchto praktik je podle ní odvolání Miroslava Rafaji z postu předsedy dozorčí rady Vodovodů a kanalizací Zlín (VaK), kde byl nahrazen občanským demokratem Miroslavem Chalánkem.

Rozložení sil ve zlínském zastupitelstvu

Koalice (20 hlasů):

  • TOP 09/STAN - 10 zastupitelů
  • Zlínská volba (bývalý M.O.R.) - 4
  • KDU-ČSL - 3
  • ZHN - 2
  • nezařazený - 1

Opozice (21 hlasů):

  • ČSSD - 7
  • ODS - 6
  • KSČM - 3
  • odtržená část M. O. R. - 3
  • nezařazení - 2

Zastupitelé, kteří opustili M.O.R. tvrdí, že tento krok souvisí s tím, že Rafaja začal prověřovat provozní model vodárenství v regionu, kvůli němuž je na Zlínsku jedna z nejvyšších cen vody v ČR. To se podle Štauderové a jejích kolegů nelíbilo ODS, která je se zavedením tohoto modelu spojená.

Koalice i opoziční ODS ale zdůvodňovala Rafajovo odvolání tím, že firma, jejímž je jednatelem, podniká ve stejném oboru jako VaK, kde seděl v dozorčí radě.

Vydáno pod