Březovský přivaděč: Voda od Svitav proudí do Brna už sto let

Brno / Březová nad Svitavou - Místo, odkud se už po sto let čerpá pitná voda pro obyvatele Brna. To je prameniště v Březové nad Svitavou, které dnes při příležitosti blížícího se Světového dne vody zpřístupnily Brněnské vodárny a kanalizace pro odbornou veřejnost.

V říjnu to bude přesně sto let od chvíle, kdy si Brňané mohli z kohoutků natočit pitnou vodu z březovského vodovodu. Od té doby je soustava původních litinových trubek přivádějící vodu z puklinových podzemních vod v okolí Březové nad Svitavou nepřetržitě v provozu. Přibližně za dva týdny tak například Brňané budou pít z kohoutků vodu, která má původ ve včerejší sněhové nadílce. Samozřejmě půjde o vodu, která nejprve v Březové prosákne do podzemí.

„Je obdivuhodné, jak dlouho už vodovod slouží,“ chválí stav přivaděče ředitel Brněnských vodáren a kanalizací Ladislav Haška. „Velmi zajímavé počtení je brožurka původních konstruktérů, kterou jsme si nechali nedávno přeložit z Němčiny. Před prozíravostí našich předků se můžeme jen sklonit,“ dodává Haška.

O historii vodovodu hovoří ředitel vodáren Ladislav Haška (zdroj: ČT24)

A jak je na tom březovská voda co do kvality? „Je velmi výrazně pitná. Mnohem lepší než ostatní potenciální zdroje v okolí Brna,“ říká ředitel Haška. Mezi její nejlepší vlastnosti patří podle něj například stabilita. „Problém nastal až s rozvojem intenzivního zemědělství, zejména hnojení. V posledních čtyřiceti letech proto velmi mírně přibylo ve vodě dusičnanů,“ zmiňuje se Haška i o některých negativních vlastnostech brněnsko-březovské vody.

Kvůli vodovodu musela před sto lety zaniknout obec

Ačkoli do provozu byl vodovod, který je dnes označován jako I. březovský přivaděč, uveden v roce 1913, průzkumné práce na něm začaly už na konci 19. století, konkrétně v roce 1898. A už tehdy někteří patrioti řešili problém, zda je záhodno, aby lidé v největším moravském městě pili vodu z prameniště, které se geograficky nachází již ve východních Čechách.

Tyto připomínky ale vyslyšeny nebyly a tak kvůli štole a ochrannému pásmu musela být vystěhována někdejší obec Muzlov. Díky tomu voda odčerpaná z 300 metrů hlubokých štol proudí samospádem až do Brna. Postupem času přibyl v roce 1975 i druhý přivaděč, který byl v roce 1997 napojen na systém Vírské přehrady. Součet průměrného odběru z obou přivaděčů dnes převyšuje tisíc litrů za sekundu.

Kolik platí lidé za vodu v jednotlivých městech Jihomoravského a Zlínského kraje?

V pátek je Světový den vody

Světový den vody byl určen na 22. březen v roce 1993. Důvodem je skutečnost, že na světě více jak miliarda lidí trpí nedostatkem pitné vody, nemá přístup k vodě. Propagace agentur UN a nevládních organizací věnujících se problémům spojeným s vodou je zaměřena na čistotu a ochranu vod a jejich šetření. 

Zdroj: Wikipedia