Nizozemci provozovali v Modřicích profesionální pěstírnu marihuany

Modřice - Pěstírnu marihuany na velmi vysoké úrovni odhalili koncem minulého týdne kriminalisté v Modřicích na Brněnsku. Od loňského léta ji provozovala dvojice Nizozemců, která drogu vypěstovanou v profesionálních podmínkách prodávala opět zpátky na nizozemský trh.

Podle policistů si Nizozemské duo, které podporovala i jedna Češka, počínalo velmi obezřetně a profesionálně. „Dvojice mužů ve věku jedenapadesát a šestačtyřicet let si loni v létě pronajala v Modřicích podkrovní prostory nad výrobní halou. V nich zřídili pěstírnu marihuany. Aby nebyli podezřelí, všechno potřebné vybavení, jako elektrické topení, zářiče, elektrické přístroje či vzduchotechniku, nakoupili v Holandsku a přivezli do Modřic,“ popsal činnost pěstitelů brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek. 

  • Rostlina marihuany zabavená policií v Modřicích autor: Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4491/449067.jpg
  • Pěstírna marihuany v Modřicích autor: Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4491/449070.jpg
  • Policisté v Modřicích zabavili na 200 rostlin marihuany autor: Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4491/449064.jpg
  • Detail vybavení odhalené modřické pěstírny marihuany autor: Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4491/449073.jpg

Byznys to byl pro Nizozemce určitě výhodný. Za jednu povedenou čtyřkilovou sklizeň prodanou ve své domovině si přišli na částku okolo deseti tisíc euro. Poslední úrodu už ale zpeněžit nestihli. Kriminalisté v prostorách, které pachatelé vydávali za místnost pro testování strojních zařízení fiktivní firmy, zajistili skoro dvě stovky rostlin čekajících na sklizeň. Pomohl jim v tom dodavatel elektrické energie, který upozornil na to, že se odběry proudu na místě pěstrírny podezřele zvýšily. Nizozemci i Češka, kteří sami nejsou drogově závislí, jsou nyní stíháni pro nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Za to jim hrozí až 10 let vězení. Nejstarší z trojice je nyní ve vazbě. 

Na jižní a východní Moravě policisté obchod s marihuanou odhalí často

Na jižní Moravě to zdaleka není první případ organizovaného pěstování či prodeje marihuany. Velké odhalení organizované skupiny se u brněnského soudu řešilo loni v lednu. Organizovaná vietnamská skupina z tržnice Excalibur City byla obžalována z dovážení drogy původem z pražské tržnice. Podle státní zástupkyně určitá část skupiny drogu převážela, další dělala týlové zázemí, prováděla dosušování a sáčkování. Soud se tehdy opíral také o svědectví tří desítek rakouských klientů, na které skupina z pohraniční tržnice cílila především. Soudní jednání bylo ale kvůli složitému výslechu svědků odročeno na neurčito.

V červnu loňského roku objevili policisté pěstírnu marihuany v Jankovicích na Kroměřížsku. I tentokrát šlo o gang složený z cizinců. V opuštěné zemědělské usedlosti nalezli na šestnáct stovek rostlin a dvacet kilogramů sušené marihuany připravené k prodeji. O vše se staral „zahradník“, který byl v budově zamčen. Podle policistů to bylo pravděpodobně dobrovolně, aby předešel riziku z prozrazení. 

Velmi podobný model uplatňoval asijský gang napojený na pražskou tržnici Sapa, který odhalili policisté v Novém Hrozenkově na Vsetínsku na konci loňského roku. Zde se dva zahradníci, kteří ani neměli ponětí, v jaké části republiky se právě nachází, starali rovnou o dvě tisícovky rostlin.

Trend: Zahraniční trhovci prodávají v Česku drogy cizincům

Počet zabavených drog z produkce velkopěstíren podle Národní protidrogové centrály (NPC) v Česku roste. Trendem navíc je přebírání obchodu s marihuanou a jinými drogami komunitou trhovců. Podle ředitele protidrogové centrály Jakuba Frydrycha je velmi znepokojujícím jevem, že kromě marihuany se trhovci často zapojují do dovozu efedrinu, pseudoefedrinu a do následné výroby metamfetaminu. 

Drobné případy marihuanové kriminality z poslední doby

Leden 2013

  • Policisté zastavili ke kontrole auto v brněnské Bystrci. Po stažení okénka je zaskočil silný zápach marihuany. Že je čich neklame, si policisté ověřili hned v zápětí, když v autě dvojice mladíků objevili bezmála čtvrt kilogramu sušené marihuany.

Říjen 2012 

  • V Poštorné zastavila cizinecká policie rakouský Passat, v jehož kufru našla hlídka sušenou marihuanu, sazenice i prostředky k pěstování. Rakušané policistům přiznali, že měli v plánu jet na Zlínsko a začít podnikat s pěstováním marihuany. Mysleli si prý, že je to v České republice legální.
  • Stejný měsíc potkala hned dvojnásobná smůla pěstitele v Uherském Hradišti. Poté, co mu policisté odnesli osm rostlin v květináčích, nalezli další s oschlými stonky. Vyšlo najevo, že ještě před policisty navštívil obchodníka s marihuanou zloděj, který si sebou odnesl asi dvě třetiny úrody.

Září 2012

  • Svědek zavolal policii, když v noci zpozoroval dva muže z Brna, kteří přijeli sklízet marihuanové políčko do Prostřední Bečvy na Rožnovsku. Svědek muže prý náhodou zahlédl dalekohledem s nočním viděním.   

Červenec 2012

  • Policistům zavolal exekutor, který při zabavování věcí z bytu v brněnské Veslařské ulici našel tři čtvrtě kila sušené drogy. Policisté potom našli i záhon s více než padesáti rostlinami na zahradě a dalších několik rostlin v květináči. Osmatřicetiletý muž tvrdil, že drogy má pro vlastní potřebu.

Drogy pocházející z tržnic ale nejsou určeny primárně pro české narkomany. Policie zaznamenala v posledních třech letech výrazný nárůst počtu případů, kdy do českého příhraničí jezdí nakupovat pervitin a marihuanu zejména němečtí či rakouští občané.