Brněnská medvíďata se poprvé ukázala světu

Brno - Od jejich narození v listopadu loňského roku je lidé znali jen z černobílých záběrů z porodního boxu. Teprve dnes se brněnská lední medvíďata poprvé vypravila na průzkum okolního světa. Po čtyřech měsících se konečně dočkala. Zoo si od mláďat slibuje příval tisíců návštěvníků.

Medvědice Cora, která mláďata přivedla na svět, se nejprve bála z boxu vyjít. Nalákaly ji ale rybí pochoutky. Od února jsou přikrmována i samotná medvíďata. „Chodíme za nimi jednou denně a zpočátku to bylo velice malé množství potravy - vařená mrkev, dva kousky vařeného jabka a dva kousky vařené ryby. Postupně se dávka zvyšovala a teď už dostávají i syrové maso,“ říká chovatel Miloš Valter.

Návštěvníci brněnské zoologické zahrady se již mohou opět podívat k výběhu ledních medvědů. I přes mrazivé teploty se na mláďata přišly podívat desítky lidí. Celkem jich jen za dopoledne přišlo na dvě stě. Po patnácti týdnech se opět zpřístupnila trasa okolo výběhu ledních medvědů. Cesta musela být uzavřená, protože lední medvědi mají velmi dobrý čich, a hrozilo, že pokud by medvědice Cora ucítila neznámé pachy, mohla při pocitu ohrožení ublížit vlastním mláďatům.

Hovoří ředitel brněnské zoo Martin Hovorka (zdroj: ČT24)

Na svá jména dva malí medvídci stále čekají. Návštěvníci je vyberou hlasováním. Aktuální vedou jména Nanuk, Bella, Rondo nebo Kometa. Velkým otazníkem je zatím i pohlaví obou potomků. To bude zjištěno až při první veterinární prohlídce, kterou by medvíďata mohla absolvovat v nejbližších týdnech. „Počítáme, že v průběhu 14 dnů bychom měli medvíďata odchytit, zjistit jejich zdravotní stav, váhu, pohlaví a všechny náležitosti,“ popisuje ředitel brněnské zoo Martin Hovorka. Ačkoliv na maminku jsou obě mláďata zvyklá, tatínka znají jen přes plot. Dokud nevyrostou, mohl by jim samec Umca ublížit. Zůstává proto ve vedlejším výběhu.

Naposledy odchovala Cora s Umcou medvíďata před pěti lety. Díky Tomovi a Bilovi se návštěvnost v brněnské zoo několikanásobně zvýšila. Odchov ledních medvědů je totiž velmi obtížný, podle statistik přežije v zajetí do dospělosti jen osm procent mláďat. Vedení brněnské zahrady odhaduje zvýšení tržeb díky novým medvíďatům až o tři miliony.

Vydáno pod