ČT: Podnikatelka, která avizovala vážný zájem o koupi Jalty, nezaplatila kauci

Brno - Podnikatelka Magdalena Robková, která před několika týdny avizovala, že je vážnou zájemkyní o koupi nechvalně proslulého Paláce Jalta, nezaplatila desetimilionovou kauci. Před deseti dny přitom podepsala s městem smlouvu, v níž se zavázala poslat na účet města peníze. Náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil, kterého se svým záměrem obeznámila, je zklamán. Osud Jalty, kterou se rozhodlo město prodat už před sedmi lety po kontroverzní směně, je tak opět nejistý.

Magdalena Robková přitom sama jednoznačně pro Českou televizi potvrdila, že má s Jaltou velké plány, s nimiž jí pomůže zahraniční developer. Kromě peněz na samotnou koupi paláce jí podle jejích slov přislíbil zahraniční partner více než sto milionů. „Chtěla bych v horních patrech vybudovat luxusní byty a zrekonstruovat komerční prostory. Jediné, s čím zatím žádný plán nemám, jsou podzemní prostory, ale to se ještě uvidí,“ deklarovala v jediném telefonickém rozhovoru pro Českou televizi před třemi týdny. Po podpisu kauční smlouvy, která ji zavazovala složit na účet města peníze do včerejší půlnoci, se od minulého týdne neozvala ani brněnskému magistrátu. „Zaslala pouze jediný e-mail přes svého finančního poradce, který nás ujistil, že kauci zaplatí,“ potvrdil Pavel Žára. Proč Robková svůj „vážný zájem“ nepotvrdila, není jasné. Přes několik žádostí o rozhovor, nereagovala.

Reakce náměstka primátora Olivera Pospíšila (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Důvodem může být nákladnost rekonstrukce, ta rozhodla před lety o prodeji

Náklady rekonstrukce Paláce Jalta jsou známy již několik let a přestože jde zatím o odhad, jeho výše je pro jakéhokoliv devepopera skutečně obří. Celkem by totiž vyšla na 363 milionů korun. Tento jediný ucelený posudek si nechalo město zpracovat v březnu 2008, kdy se zastupitelé rozhodovali, co s Jatou dál.

Právě tento posudek, který má Česká televize k dispozici, rozhodl, že město nebude budovu rekonstruovat a raději se jí zbaví. Opravit se totiž musí téměř všechno. Jen samotné stavební práce vycházely na 274 milionů. V objektu je potřeba udělat nově všechny inženýrské sítě, opravit statiku a vybudovat vzduchotechniku a vytápění. Posudek přitom vůbec neřeší vybavení interiérů.

„Je možné, že na částečnou rekonstrukci by více než sto milionů, o nichž paní Robková hovořila, stačilo. Rozpočet celkové opravy byl totiž zpracován pro veřejnou stavbu - kanceláře magistrátních úředníků, které musí počítat s velkým pohybem lidí v budově. Použité materiály nebo normy by tak pro účel, pro jaký chtěla budovu opravit paní Robková, nebyly tak nákladné,“ vysvětlil vedoucí odboru správy majetku brněnskéhbo magistrátu Petr Gabriel.

Není ani jasné, zda si nechala náklady na rekonstrukci posoudit či nikoliv. Nelze nijak ověřit, jestli plánovala opravovat například postupně či se o náklady na rekonstrukci podělit s případnými nájemci. „Takhle dopodrobna jsme se nikdy nebavili. Jaltu paní Robková navštívila v doprovodu dvou odborníků pouze jednou. Bylo na ní ale vidět, že se do toho místa s nadsázkou řečeno zamilovala. Nikdy si ovšem nevyžádala žádný z našich posudků, zajímala ji pouze projektová dokumentace,“ potvrdil Gabriel.

Město chtělo prodat, o záměry Robkové ani o ni samotnou se nezajímalo

Město se přitom o záměry Robkové podrobněji nezajímalo. Podle náměstka Pospíšila na to není doba. „Využití toho objektu je určeno územním plánem a mantinely památkové péče. Robkové tedy žádné podmínky jako například do kdy musí opravit, klást nechtělo. “Nebudeme její záměr podmiňovat ani věcně ani časově, abychom se nedostali do stejné situace jako před lety s Jaselskými kasárnami. Tam jsme to udělali a investora omezili. Nezbyly tam sice ruiny budov, ale dodnes je tam zarostlý pozemek bez výstavby, kterou jsme si tam představovali," vysvětlil náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Pasáž Jalta je hned v sousedství brněnského magistrátu
Zdroj: ČT24

Přístup města, které se chce zbavit Jalty stůj co stůj, dokresluje i fakt, že si neprověřovalo ani podnikatelské aktivity Magdaleny Robkové. Pospíšil sám říká, že se pouze podíval na internet, kde mu „vyjelo“ několik firem, v nichž v minulosti či současné době působí. O jejich předmět podnikání a faktickou existenci se nezajímal. Stejně jako o solventnost zájemkyně či jejího obchodního partnera, který má celý podnik zafinancovat.

Magdalena Robková - podnikatelka

„Mám s Jaltou opravdu vážné úmysly. Chtěla bych ji zrekonstruovat a využít všechny prostory. Jednak bych tam chtěla zbudovat luxusní byty a komerci, ale také využít ty obrovské podzemní prostory.“

Sedmačtyřicetiletá Magdalena Robková, která v Česku působila podle obchodního rejstříku v pěti menších firmách, není s žádnými většími projekty spojovaná. Společnost s ručením omezeným APIA Brno, v níž byla společníkem od roku 1998 do roku 2003, pokládala parkety. Proti jejímu současnému jednateli a zároveň společníkovi Milanu Taberymu, je vedeno exekuční řízení. Dalšího bývalého společníka firmy Romana Čekana hledala před čtyřmi lety hodonínská policie, protože se vyhýbal trestu za podvody. Dalších 200 tisíc korun vložila Magdalena Robková v roce 2008 do společnosti s ručením omezeným Mansione, která má volnou živnost. Ludwig Fuhrman IMPORT-EXPORT, další firma v níž působila, brousí průmyslové nože. V současné době je jednatelkou firmy ANTES REAL, která zprostředkovává služby především realitních agentur, ale například také finanční půjčky. Coby společník figuruje také ve společnosti VÍNO CZ.

Přesto se náměstek Pospíšil nechal slyšet, že kdyby Robková poslala peníze třeba příští týden, uzavře s ní město klidně další kauční smlouvu. „Je jedinou zájemkyní a kdyby se například jen ukázalo, že měla problém s převodem peněz, vyšli bychom jí vstříc,“ prohlásil Pospíšil. Město totiž zatím plánovaná transakce nic nestojí. A kdyby Robková kauci zaplatila a pak například nedoplatila do tří měsíců plnou cenu, město by si polovinu desetimilionové zálohy nechalo.

Vydáno pod