Do Uherského Hradiště se po odchodu Karáska vrátí část lékařů

Uherské Hradiště – Někteří lékaři, kteří odešli z nemocnice v Uherském Hradišti kvůli sporům s ředitelem Antonínem Karáskem, se po jeho odvolání chtějí vrátit. Vedení Zlínského kraje Karáska nečekaně odvolalo včera. Karásek v nemocnici dál bude působit jako řadový lékař.

„Hlavním problémem pana ředitele Karáska byla jeho přílišná tvrdost vůči lékařům. Ti z nich, kteří měli jiný názor, tak z nemocnice museli odejít. Neodešli kvůli tomu, že by například odborně pochybili,“ vysvětlil náměstek hejtmana Lubomír Nečas (SPOZ).

Stejně argumentoval také hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). „Jestliže věci došly do takové fáze, že i vlastní zaměstnanci hledali poskytování zdravotní péče v jiných zdravotnických zařízeních, bylo třeba konat,“ tvrdil Mišák. Oba uznávají, že Karáskovi se podařilo nemocnici ekonomicky stabilizovat, nemocnice byla jako jediná z krajských nemocnic zisková. Personální problémy ale tyto úspěchy převýšily.

Náměstek Lubomír Nečas a hejtman Stanislav Mišák (zdroj: ČT24)

Hlavním úkolem nového ředitele tak bude personální situaci uklidnit. „Nové představenstvo již předem sondovalo, kteří lékaři by byli ochotni se vrátit. Řada z nich přislíbila, že jakmile pan Karásek odejde, tak se do nemocnice vrátí,“ uvedl Nečas. V uplynulých dvou letech odešlo z nemocnice 25 ze 145 lékařů.

Ačkoliv se Karásek do nemocnice vrátí jako řadový lékař urologie, prozatím do budovy nesmí. „Jsem donucen být na dovolené a nemohu vstoupit do nemocnice,“ prohlásil dnes Antonín Karásek.

Situace v uherskohradišťské nemocnici se vyhrotila kvůli odborářské akci Děkujeme, odcházíme na začátku roku 2011. Karásek nejdříve odmítal přijmout zpět všechny lékaře, kteří podali výpověď. Trval na tom, že si musejí podat žádost o přijetí do pracovního poměru. „Hlavní důvod je ten, že jsme pod mým vedením začali růst příliš vysoko a konkurovat Baťově nemocnici. To je hlavní důvod, ačkoliv ty zástupné se najdou. Kraj a jeho představitelé ví pendrek o zdravotnictví,“ řekl Karásek. Nakonec se s doktory dohodl s podmínkou, že přijdou o příspěvek za věrnost, který nemocnice vyplácí formou příspěvku na penzijní připojištění. Nemocnice byla jediná v Česku, která nechtěla stažení výpovědí akceptovat.