Policie obvinila vedle starostky Moravské Nové Vsi i úředníka

Břeclav/Moravská Nová Ves – Případ bývalé starostky Moravské Nové Vsi Jany Krutákové (STAN) možná skončí u soudu. Policie doručila státnímu zastupitelství návrh na podání žaloby, státní zástupce o návrhu rozhodne do třiceti dnů. Krutáková podle policie připravila obec o miliony nevýhodnou smlouvou s investorem, který v obci postavil solární elektrárnu. Nově je obviněný také úředník katastrálního úřadu.

„V roce 2010, když jsem nastoupil do funkce, elektrárna začala na obecních pozemcích vznikat. I ostatní zastupitelé měli jen kusé informace proč a za jakých podmínek. Proto jsme to začali zkoumat a přišli jsme na to, že smlouvy jsou právně v nepořádku a že obci pravděpodobně vznikla škoda. Proto jsme podali trestní oznámení,“ popsal začátek kauzy současný starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut (TOP 09).

Pochybení policie potvrdila i policie. „U uzavření prvotní smlouvy nebyl zveřejněn záměr pronájmu, rada neschválila až následné dodatky ke smlouvě, které ale starostka podepsala,“ popsal státní zástupce Jan Slaný.

Podle současného vedení obce jsou smlouvy navíc velmi nevýhodné. Provozovatel elektrárny platí obci čtyři koruny za metr čtvereční za rok. Přitom například Šakvice dostávají dvacet korun za metr čtvereční – tedy pětinásobek. „Podle smluv s investorem částka, kterou bychom měli dostat za 25 let, je přibližně tři miliony, ale podle našeho znaleckého posudku by to mělo být 10,5 milionu,“ vysvětlil Košut. Obec se rozhodla náhradu škody přesahující sedm milionů korun vymáhat.

Obec usiluje o to, aby investor platil víc

„Vedli jsme jednání s provozovatelem elektrárny o narovnání smluvního vztahu, to ale bohužel k ničemu nevedlo. S naším právním zástupcem proto připravujeme civilní žalobu na určení platnosti smluv a ocenění věcného břemene,“ vysvětlil starosta Košut. Obec zvažuje, že škodu bude kvůli pochybení úředníka vymáhat i po České republice.

Policie bývalou starostku viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele a zneužití pravomoci úřední osoby. Spis na břeclavské státní zastupitelství doputoval tento týden, dozorující státní zástupce do třiceti dnů rozhodne o tom, zda je skutečně důvod podat obžalobu.

Jana Krutáková návrh na podání obžaloby odmítla pro Českou televizi komentovat. Vinu ale odmítá.

Policie obvinila také úředníka katastrálního úřadu

Policie v kauze stíhá také úředníka katastrálního úřadu, dopustit se měl maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. „Toho se měl dopustit tím, že přijal vklad na věcné břemeno, a to přesto, že na příslušné smlouvě nebyla vyznačena doložka, která by potvrzovala, že smlouva o věcném břemeni byla schválena radou obce,“ vysvětloval státní zástupce Slaný.

„Původní profesí jsem právník, a proto je pro mě úroveň dokumentů až zarážející. Sám nechápu, jak katastrální úřad mohl jednu z těch smluv, konkrétně tu o věcném břemeni, zaknihovat,“ dodal Košut. I o podání obžaloby v tomto případě bude dozorující státní zástupce teprve rozhodovat.