Bouře na zlínském magistrátu: vládnoucí koalici opustili tři zastupitelé

Zlín – Klub zastupitelů Hnutí za morální očistu radnice (M.O.R.) se zmenšil na polovinu. Trojice zlínských nestraníků na protest opustila koalici, která podle nich neplní sliby a skrytě spolupracuje s opoziční ODS. Proti té se přitom současné koaliční strany v komunálních volbách ostře vymezovaly. Zlínská koalice tak přichází o většinu v zastupitelstvu.

Kritikou na současné vedení Zlína zastupitelé Eva Štauderová, Jiřina Gajdošíková a Miroslav Rafaja na mimořádné tiskové konferenci nešetřili. Z vedení města odchází kvůli tomu, že jako členové klubu hnutí M.O.R. nemohou hlasovat podle svého svědomí.

Koalice tvořená TOP 09/STAN, hnutím M.O.R., KDU-ČSL a ZHN podle nich porušuje koaliční smlouvu, a navíc skrytě vládne s podporou ODS. Opoziční zastupitelé prý výměnou za podporu koaličních návrhů získali pozice v orgánech různých městských společností. „Dělají se skutečně výměnné obchody, kterými mají být hlasy zástupců ODS v koalici zajištěny. Z tohoto důvodu dnešní vedení radnice zametá zásadní problémy minulosti pod koberec,“ uvedla Štauderová. Důkazem těchto praktik je podle ní to, že zastupitelstvo se chystá odvolat Rafaju z Vodovodů a kanalizací Zlín poté, co začal prověřovat provozní model ve vodárenství v regionu, kvůli němuž je na Zlínsku jedna z nejvyšších cen vody v ČR.

Kritika trojlístku Štauderová, Gajdošíková a Rafaja byla mnohem širší, přítomným novinářům rozdali list s dvěma desítkami výtek. Všichni sice odchází z klubu, mandát zastupitelů si ale ponechají. „Odpadlíci“ od koalice vyzvali i zbylé členy M.O.R. k rezignaci a dodržení slibu voličům.

  • Eva Štauderová zdroj: www.zlin.eu
  • Miroslav Rafaja zdroj: www.zlin.eu

Bude se hledat nový koaliční partner?

Jak jejich odchod zahýbe se stabilitou koalice a její schopností řídit město, zatím není jasné. Podle primátora Miroslava Adámka (TOP 09/STAN) bude koalice nyní více o jednotlivých návrzích diskutovat s opozicí. „Počty jsou jasné,“ řekl Adámek. Koalici nově tvoří jen dvacet zastupitelů, opozice má v 41členném zastupitelstvu o jeden hlas navíc. Podle Adámka je předčasné řešit případné přibrání dalšího koaličního partnera.

Eva Štauderová se po komunálních volbách stala dokonce první náměstkyní primátora, na tuto funkci nečekaně rezignovala v říjnu 2011. Štauderová tehdy tvrdila, že odchází z osobních důvodů.