Do brněnského babyboxu někdo odložil novorozenou holčičku

Brno - Do babyboxu v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří někdo ve středu večer odložil novorozenou holčičku. ČTK to oznámil předseda správní rady Nadačního fondu pro odložené děti Statim Ludvík Hess. Dívka je letos druhým a celkem 83. dítětem odloženým v babyboxech v České republice.

Odložená holčička byla podle Hesse jen asi hodinu stará. Podle opotřebených svršků odhadl, že si její rodiče další děťátko nemohli dovolit. „Na podvázání pupečníku použili instalatérské konopí,“ popsal. V brněnském babyboxu bylo od jeho zprovoznění nalezeno celkem 13 dětí, z toho osm holčiček. Zatím posledním dítětem, které bylo nalezeno u Milosrdných bratří, byl loni 26. prosince zdravý chlapeček.

První babybox byl otevřen v roce 2005 v sídle soukromé kliniky GynCentrum v pražském Hloubětíně. Zatím poslední byl instalován letos v lednu v domově pro seniory v Táboře. V současné době je jich v České republice 54.

Schránky, do které mohou matky anonymně odložit dítě, ale mají i své odpůrce, včetně České neonatologické společnosti. Loni se proti nim postavil i Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují babyboxy pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.

Zástupce primáře Petr Lavický (zdroj: ČT24)