Místopředseda hodonínské ČSSD stane před soudem kvůli pašování papoušků

Hodonín - Místopředseda hodonínského okresního výkonného výboru ČSSD Radim Már čelí obžalobě z pašování vzácných papoušků. Podle obžaloby byl členem organizované skupiny, která vzácné ptáky dovážela z Portugalska. Már svou vinu, za kterou mu hrozí až osm let vězení, popírá.

„Obžalovaný je spolu s dalšími třemi lidmi obviněn ze zločinu neoprávněného nakládání s volně žijícími živočichy. Šlo o exempláře papoušků, kteří jsou chráněni mezinárodní úmluvou. Konkrétně se jednalo o druhy ara kobaltový, ara hyacintový a amazoňan velký,“ popsala obsah obžaloby mluvčí hodonínského soudu Lucie Kopečková.

Nejohroženější z pašovaných papoušků je ara kobaltový, který se ve volné přírodě vyskytuje v počtu přibližně 1 120 kusů. Na černém trhu se za něj platí až 1,5 milionu korun. 

Podle obžaloby měl být Már členem organizované skupiny, která původem jihoamerické vzácné ptáky pašovala z Portugalska mezi únorem 2009 a červnem 2010. Používat k tomu měli automobily se speciálními přepravními boxy. Přeprodejem ptáků si měli přijít na statisíce. Skupinu policisté odhalili díky odposlechům a domovním prohlídkám. 

Már s obžalobou nesouhlasí: Je vykonstruovaná, tvrdí

Radim Már se dnes České televizi odmítl k obžalobě podrobněji vyjádřit. „Nesouhlasím s ní, podle mě je nepravdivá,“ vzkázal pouze do telefonu. 

Předseda hodonínské ČSSD a zároveň krajský radní Jiří Janda zatím čeká na rozhodnutí soudu. „Pan Már celý okresní výkonný výbor ubezpečil, že obvinění je vykonstruované. Uvidíme, jak se dál situace bude vyvíjet,“ komentoval případ Janda.

Podle obžaloby hrozí Márovi dva až osm let vězení. O skutečné výši jeho trestu rozhodne hodonínský okresní soud.

Byznys s pašovanými zvířaty je srovnatelný s obchodem s drogami

Ačkoli podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) už obchod s nelegálně dovezenými zvířaty nezažívá takový boom jako v devadesátých letech, stále představuje problém. Navíc se podle inspektorů mění trendy.

Už se nevyplatí pašovat běžné želvy, v kurzu jsou teď nejvzácnější druhy zvířat za miliony. Tento nelegální byznys je srovnatelný třeba s obchodem s drogami.

Například před necelými třemi roky jihomoravští celníci našli pět kriticky ohrožených kakadu palmových ukrytých v krabicích. Jejich cena na trhu je až tři a půl milionu korun. Pašeráci jsou také vynalézavější a nahrává jim i Schengen bez hraničních kontrol.

Pašeráci se také naučili zvířatům pořizovat falešné doklady. „Zvířata deklarují jako odchované v zajetí nebo dědictví. Když uhyne zvíře, které skutečně pochází z chovu v zajetí, tak se mu kroužek sundá a nasadí se ilegálně dovezenému zvířeti,“ uvedla Pavla Říhová z ČIŽP a zároveň upozornila, že kvůli těmto praktikám potom záhadně klesá statistická úmrtnost u některých vzácných druhů.

Celníci odhalují také případy, kdy si lidé zvířata přivezou z dovolené. Nejčastěji jde o malé plazy a želvy. Často se ale stává, že zvíře už bývá mrtvé. „Je zabaleno takovým způsobem, aby se nehýbalo, je imobilizováno. Pokud se bude jednat o nějakého primáta nebo o papouška, většinou je uspán,“ uvedl zoolog Pavel Zajíček z Agentury ochrany přírody a krajiny.