Verdikt soudu mi přijde postavený na hlavu, říká Horáková

Znojmo/Brno – Brněnský krajský soud vynesl verdikt v kauze bývalého tajemníka Vladimíra Krejčíře, která více než rok a půl hýbala znojemskou radnicí. Štáb ČT se dnes vypravil za důležitými aktéry kauzy, aby zjistil, co na verdikt říkají.

Renata Horáková a Jiří Ludvík trestní oznámení na Vladimíra Krejčíře podali. Roční trest za podvod a zpronevěru pro bývalého tajemníka pro ně znamená částečné zadostiučinění. „Jeden můj známý mi řekl: 'Není to sice žádná hitparáda, ale buďme rádi, že se aspoň tento trest našel.' Zatím je to nepravomocný rozsudek, uvidíme, jestli se státní zástupce odvolá,“ řekl Jiří Ludvík.

Renata Horáková stejně jako Ludvík věří, že dnešní verdikt není konečný. „Obžalovaní zprvu říkali, že se jednalo o úplatky, potom to změnili na sponzorské dary, které se ale v účetnictví města nikdy neprojevily. Soud dnes řekl, že se nepodařilo prokázat korupci, takže mi to celé připadá nelogické,“ řekla žena, která za ohlášení korupce dostala odměnu 300 tisíc korun od Nadačního fondu proti korupci.

„Dá se říct, že u nás je hodně těžké korupci prokázat, což se potvrzuje tím dnešním nízkým trestem. Je na tom ale pozitivní, že lidé, kteří se rozhodnou proti korupci bojovat, zase vidí, že to jde. Ten čas nahrává tomu, aby se to začalo řešit,“ dodal Ludvík. Jedinou cestou, jak korupci předcházet, je podle něj maximálně otevřít radnici veřejnosti. „Lidé by měli mít přístup ke všem fakturám a smlouvám, aby každý občan nebo podnikatel mohl říct: tohle je předražené, tohle nefunguje,“ dodal. Situace ve Znojmě se podle něj od období let 2009–2010 sice zlepšila, stále je ale co vylepšovat.

Jiří Ludvík
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Podle bývalého starosty Znojma verdikt dokázal, že šlo o pochybení jednotlivce

Jako velké vítězství pro Znojmo vidí zatím nepravomocný verdikt bývalý starosta Znojma Petr Nezveda (ODS). Podle něj neselhal celý systém výběru firem pro městské zakázky, ale jen jeden konkrétní úředník.

Kauza odstartovala i změny na samotné znojemské radnici. Tajemník tam už má jinou náplň práce. „Věnuje se zejména chodu státní správy a kontrole a práci úředníků, zabývá se tedy úřadem jako takovým,“ vysvětlila mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.