Bývalý tajemník Krejčíř byl odsouzen k ročnímu vězení

Brno - Ročním vězením a peněžitým trestem 100 tisíc korun potrestal brněnský krajský soud bývalého tajemníka znojemské radnice Vladimíra Krejčíře. Trest si odpyká za podvod a zpronevěru. Podle soudu nebylo prokázáno, že by se dopustil korupce. Soud potrestal také podnikatele, který Krejčíře uplatil 40 tisíci, aby mohl dokončit zakázku na výrobu dřevěného stánku pro město. Obžalobě se podle soudu nepodařilo prokázat korupci v případě ostatních obžalovaných podnikatelů.

Soud potvrdil vinu bývalého tajemníka v jediném případě – u zakázky na stavbu dřevěného stánku na Horním náměstí ve Znojmě. „V úmyslu se obohatit předstíral, že může rozhodovat o výherci zakázky na stavbu stánku. Obžalovanému Novotnému přikázal zastavit práce na zakázce. Až když mu předal úplatek 40 tisíc, tak mu Krejčíř dovolil v práci pokračovat,“ zaznělo ve zdůvodnění soudu. Krejčíře soud za podvod a zpronevěru potrestal ročním vězením a peněžitým trestem 100 tisíc korun. Pokud sumu neuhradí, stráví ve vězení dalších deset měsíců.

„Těch 40 tisíc nebylo žádným úplatkem, ale šlo o peníze za reklamaci pokažených dveří. Z 80 tisíc, které jsem za ně zaplatil, mi výrobce vrátil 40 tisíc. Mohl jsem vrátit i celou zakázku, ale domluvili jsme se jinak. Dnes to mám jako přítěž, jako největší prohřešek,“ reagoval na rozsudek Krejčíř.

Reakce Vladimíra Krejčíře na rozsudek (zdroj: ČT24)

Vedle Krejčíře soud za podplácení potrestal také Novotného. „Obžalovanému se ukládá trest ve výši šesti měsíců s podmíněným odkladem na dva roky. Navíc musí zaplatit peněžitý trest ve výši 40 tisíc korun, jinak mu bude trest navýšen o další 4 měsíce,“ zaznělo v rozsudku. „Je mi to líto,“ komentoval svůj čin Novotný. Stejně jako Krejčíř si ponechal lhůtu na odvolání. Rozsudek tak není pravomocný.

Lhůtu na odvolání si ponechal také státní zástupce Ivan Hrazdira. „Počkám si na písemné vyhotovení rozsudku. Poté zvážím, zda podám odvolání. V tom, co soud uvedl v ústním odůvodnění, se nevypořádal se všemi důkazy, které podle mého svědčí o vině obžalovaných,“ potvrdil.

Odsouzení

Vladimír Krejčíř – bývalého tajemníka města Znojma vinila obžaloba ze sjednávání výhody při veřejné zakázce, přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Od roku 2009 do září 2010 si podle spisu získal na úplatcích částku zhruba 1,8 milionu korun. To ale soud odmítl, korupce se podle něj prokázala jen v jediném případě. Krejčíř přijal úplatek 40 tisíc korun od podnikatele Zdeňka Novotného, který od města získal zakázku na výrobu dřevěného stánku. Zakázku ale Krejčíř bez důvodu v jejím průběhu zastavil. Teprve poté, co mu Novotný předal peníze, mu dovolil Krejčíř zakázku dokončit. Soud Krejčíře potrestal ročním vězením a peněžním trestem 100 tisíc korun.

Zdeněk Novotný – podnikateli bylo prokázáno uplácení bývalého tajemníka. Aby mohl dokončit zakázku pro město, předal Krejčířovi 40 tisíc korun. Soud ho potrestal šestiměsíčním vězením s odkladem na dva roky a peněžitým trestem 40 tisíc.

Podle soudu totiž bylo bez pochyb prokázáno korupční chování jen v jednom případě. Krejčíře proto zprostil obvinění, že jako tajemník přijímal finanční i naturální úplatky a podnikatelům přenechával zakázky. Podle obžaloby takto měl získat zhruba 1,8 milionu. To soud odmítl. V rozhodování soudu sehrálo svoji roli i to, že jako tajemník neměl Krejčíř pravomoc k tomu, aby rozhodoval o zakázkách a samostatně nakládal s majetkem města. 

Soud potvrdil také nevinu ostatních podnikatelů – jednatele VHS plus Stanislava Hahna, Pozemních staveb Miroslava Šimečka, Petra Urbánka z Top servisu, Petra Mahela, Josefa Kopečného a Karla Ludvíka. Všichni od počátku soudního procesu tvrdili, že nešlo o úplatky, ale sponzorské dary pro město.

„V podstatě jsem to předpokládal, protože když jsem nic neudělal, tak nemůžu být odsouzený. S dnešním rozsudkem jsem spokojený, ale počítám s tím, že to půjde ještě k Vrchnímu soudu,“ komentoval rozsudek Josef Kopečný. „K rozsudku se nebudu vyjadřovat,“ řekl Kamil Ludvík.

Vývoj kauzy kolem Vladimíra Krejčíře

23. září 2010Policisté z útvaru protikorupční policie zasahovali na znojemské radnici. Z kanceláře tajemníka a odboru rozvoje města odváží počítače i stohy dokumentů. Podle prvních informací policie tajemníka podezřívá ze zmanipulování výběrových řízení. Aby Krejčíř nemohl utéct nebo ovlivňovat svědky, byl okamžitě vzat do vazby. S údajnou korupcí neměli mít spojitost ani tehdejší starosta a místostarostové.

24. září 2010 – Kauza má rychlý průběh, už den po razii policie obvinila Krejčíře a další čtyři podnikatele, kteří ho měli údajně uplácet, aby se dostali k městským zakázkám.„Co já vím, tak si vždycky říkal o příspěvek na rozvoj města Znojma. To byla jeho oblíbená věta,“ uvedl ČT zdroj, který si přál zůstat v anonymitě.

27. září 2010 – Krejčíř rezignoval na svoji funkci tajemníka. „Uvedl, že nechce dál komplikovat chod radnice,“ zdůvodnil Krejčířovo rozhodnutí tehdejší starosta města Petr Nezveda (ODS).

1. prosince 2010 – Po dvou měsících byl Vladimír Krejčíř propuštěn z vazby. Policisté už vyslechli většinu hlavních svědků, a proto nehrozí, že by je Krejčíř mohl ovlivňovat. Při propuštění musel složit kauci 150 tisíc korun. Sám tvrdí, že je nevinný. Nové vedení Znojma kvůli kauze zadalo dva audity, které mají hospodaření na radnici prověřit.

4. února 2011 – Vyšetřování přineslo zásadní zlom – shromážděné důkazy ukázaly, že rozsah korupce byl mnohem vyšší, než naznačoval začátek policejního vyšetřování. „Do současné doby byly úplatky vyčísleny na 900 tisíc korun,“ sdělil státní zástupce Tomáš Foldyna. Upozornil, že částka ještě nemusí být konečná. Krejčířovi hrozil vyšší trest – pět až dvanáct let vězení. Vyšetřování ukázalo, že Krejčíř nedostával jen peníze, ale také různé protislužby od obviněných dvou šéfů stavebních firem a dvou místních podnikatelů. Šlo o firmy Pozemní stavby, VHS Plus Znojmo, LukaWood a ZdeNo. „Obviněný nemusel platit práce, které mu uplácející firmy provedly na jeho nemovitostech,“ uvedl Foldyna.

7. 2. 2011 – Dva klíčoví svědci – pořadatel kulturních akcí a znojemský radní Jiří Ludvík (nez.) a úřednice městského úřadu Renata Horáková se rozhodli promluvit. Právě oni detektivy na chování tajemníka upozornili. „Dostali jsme do ruky konkrétní důkazy, přímých i nepřímých důkazů tam bylo víc, takže jsme se rozhodli jít podat trestní oznámení,“ řekl Ludvík. Horáková přišla o místo vedoucí majetkového odboru poté, co se vzepřela. „Odmítla jsem souhlasit s některými transakcemi nevýhodnými pro město, které byly podle mě nezákonné,“ vysvětlila Horáková. Krejčíř ji proto podle jejích slov „uklidil“ na místo do archivu.

Červen – červenec 2011 – Auditoři dokončili kontrolu úřadu s tím, že situace je alarmující. Podle nich se za bývalého vedení ve velkém porušoval zákon o veřejných zakázkách. Největší prohřešky odhalili na Správě nemovitostí a odboru majetkovém a odboru rozvoje. „Nejčastějším pochybením bylo, že se oslovovali ti samí dodavatelé, aniž by byl výběr vystaven nějakému konkurenčnímu tlaku,“ vysvětlil zástupce zpracovatele auditu Marek Bilej.

27. září 2011– Rok po vypuknutí korupční kauzy kolem Vladimíra Krejčíře policie rozšířila počet obviněných. Z uplácení byli nově obviněni zástupci firem Vysočinská lesní Praha, H+M Kuchařovice a Top servis Brno.

Duben 2012 – Policie ukončila vyšetřování kauzy kolem Krejčíře a navrhla ho obžalovat z přijímání úplatků a zneužití pravomoci. Spolu s ním je obviněno dalších sedm lidí z firem, které údajně měly tajemníka uplácet. Úplatky a protislužby tajemníkovi podle kriminalistů vynesly necelé dva miliony korun.

Prosinec 2012 – Krajský soud v Brně začal projednávat rozsáhlou korupční kauzy, v níž je vedle Vladimíra Krejčíře obžalováno také sedm podnikatelů.