V Brně vznikla vůbec první sexuologická poradna pro pacienty s rakovinou

Brno – Pacientům po onkologickém onemocnění, kteří mají problémy v sexuálním životě, pomáhá nová poradna. Lékaři z Fakultní nemocnice Brno, kde poradna vznikla, chtějí lidem umožnit návrat k plnohodnotnému sexuálnímu životu. Nejčastěji mají problémy pacienti po operacích nádorů prostaty, tlustého střeva nebo prsu.

„Před operací jsem měl sexuální život normální. Po operaci jsem si myslel, že všechno bude fungovat jako předtím. Nastoupila ale léčba chemoterapií a radioterapií a s tím se změnily i moje funkce. Odezněla u mě touha po sexuálním životě. Nedělo se se mnou nic, nic nefungovalo, i když myšlenky na sex jsem měl,“ popsal svoje pocity Petr, který nemohl po léčbě rakoviny konečníku dosáhnout ztopoření penisu.

Na doporučení onkologů navštívil sexuologickou poradnu. „Paní doktorka si se mnou důvěrně pohovořila a nasadila mi vhodnou léčbu. Do měsíce byly vidět první výsledky. Po zhruba tři čtvrtě roce po operaci můžu konstatovat, že se dostávám do normálního života. Mám tak devadesát procent pocitů, které jsem měl před operací,“ potvrdil úspěšnost léčby sedmapadesátiletý pacient.

Tento případ není mezi onkologickými pacienty nijak výjimečný. Až 80 procent mužů má v důsledku léčby rakoviny prostaty problém se ztopořením, stejné potíže mají čtyři z deseti mužů s nádorem střev a konečníku. „Léčba poruch ztopoření se řeší nejprve tabletami. Pokud to nezabírá, nastupuje léčba injekcí. Jde o injekce, které jsou aplikovány do topořivých těles,“ vysvětlila léčbu lékařka sexuologického oddělení FN Brno Taťána Šrámková. Muž si injekce odnese domů a roztok si do penisu vpíchne sám těsně před pohlavním stykem. U devadesáti procent pacientů dojde ke ztopoření.

Sexuologická poradna pro onkologické pacienty ve Fakultní nemocnici Brno funguje každé pondělí od 8:00 do 15:00. Pacienti se mohou objednat na telefonním čísle: 543 184 343.

Bude mě ještě chtít, když nemám ňadro?

Rakovina prsu zase u žen vede k frustraci a pocitu sexuální nepřitažlivosti. Spíše než léky potřebují pomoc psychologa. „Největší je strach z nepřijetí. Jak se na mě bude dívat partner, když teď nemám prso? Jak se mě bude dotýkat, když pro mě samotnou je složité se toho místa dotknout? Bude mě někdo chtít, když nejsem kompletní žena? To je otázka, se kterou se při terapii setkáváme nejčastěji,“ popsala psycholožka Eva Řačáková.

Psycholožka Eva Řačáková

„Pracujeme na tom, jak přijmout sebe sama, jak se naučit fungovat ve vztahu. Třeba ženy, které přišly o prso, se mají problém před svým partnerem svléknout. Řešíme, jak to udělat, aby se ze společné sexuality nemusely stáhnout úplně – takže jako řešení nabídneme třeba to nechat si na sobě při milování nějakou sexy košilku, která ňadra neodhaluje. Byť to vypadá jako samozřejmost, tak partnery učíme o těchto věcech komunikovat.“

Stud pacientů má často za následek to, že svoje problémy neřeší. Naopak přijmou jako fakt, že existence nádoru ukončila jejich sexuální život. Stále více z nich se ale snaží svůj život vrátit k normálu. Čím dříve se začnou poruchy léčit, tím větší je šance na úspěch. Pomocnou ruku pacientům nabízí vůbec první v Česku otevřená sexuologická poradna pro onkologické pacienty.