Kvetoucí kamélie zaplnily Květnou zahradu

Kroměříž - Prohlédnout si staleté kamélie nebo si tuto příbuznou čajovníku zakoupit domů. Pro pěstitele a milovníky přírody ve Studeném skleníku Květné zahrady v Kroměříži připravili výstavu s názvem Kamélie a proměny zahrady.

Ačkoliv je příroda zatím ještě pokryta sněhem, v Kroměříži se mohou lidé potěšit pohledem na stromy v plném rozpuku. Právě teď totiž kvetou kamélie. Aby je venkovní mráz neponičil, přestěhovali je zahradníci do historické Květné zahrady, kde jsou až do března k vidění. „Kroměřížské kamélie pocházejí ze saských zahradnictví. Kdybychom šli ještě dál, tak kamélie se do Evropy pravděpodobně dostaly s portugalskými mořeplavci už v 16. století,“ uvedl hlavní zahradník kroměřížského zámku Pavel Bleša.

Hovoří hlavní zahradník Pavel Bleša (zdroj: ČT24)

V Kroměříži mohou návštěvníci vidět na šedesát těchto stromů, z nichž některé dorostly už do výšky pěti metrů. Navíc jsou patrně nejstarší v republice. „Máme zde exempláře, které jsou více než sto let staré. Máme to doloženo i písemnými prameny. A dokonce se domníváme, že některé mohou být až sto padesát roků staré,“ dodal Bleša. Na výstavě se návštěvníci dozvědí i to, jak rostlinu pocházející z Japonska a Číny správně pěstovat. Pokud je květina zaujme, mohou si ji rovnou zakoupit a odnést domů.

Kamélie jsou rostliny blízce příbuzné čajovníku, pocházejí z Dálného východu. Na rozdíl od planých rostlin mají šlechtěné kultivary kamélií bohaté květy v nejrůznějších odstínech. Kamélie byly velmi oblíbené v Evropě v 19. století, kdy nesměly chybět jako ozdoba plesových a divadelních rób žen i mužů. Dnes se obliba kamélií vrací, stávají se součástí mnoha zimních zahrad, a to zejména kvůli oblibě chladnějších míst. Květinám se nejlépe daří v pěti až patnácti stupních Celsia.

Kromě rostlin si mohou návštěvníci prohlédnout i to, jak postupuje projekt výstavby Národního centra zahradní kultury. Barevné vizualizace představí budoucí vzhled upravovaných částí Květné zahrady, Podzámecké zahrady či Arcibiskupského zámku. „Do roku 2014 bychom měli v Květné zahradě proinvestovat víc než dvě stě milionů korun. Většina těch peněz jde vlastně na rekonstrukce historických zahrad,“ uvedl kastelán kroměřížského zámku Martin Krčma.

Vstup do zahrady i na výstavu je zdarma a expozice bude k vidění do konce března. Výstava kamélií doplněná o exponáty z Japonska se do příští neděle koná i v zámku Lešná u Valašského Meziříčí.

Vydáno pod