Bobři na Kyjovsku způsobují velké škody

Kyjovsko – Ačkoliv jsou bobři na první pohled roztomilá zvířata, dokážou napáchat značné škody. Na Kyjovsku o tom vědí své. Z okolí řek se totiž bobři dostávají dál proti proudu k přítokům. Škody, které mají na svědomí, jdou každoročně do milionů korun. Jihomoravský kraj už proto vydal povolení k omezení jejich rozpínání.

Každý rok se bobři v oblasti posouvají dál proti toku potoka. Když totiž mláďata dospějí, rodiče je nemilosrdně vyženou. Musí si tak najít jiné teritorium. Tito velcí hlodavci, kteří váží až třicet kilo, se proto začali na Kyjovsku objevovat už i v malých potocích.

Kde žijí, poznají místní lidé snadno. Ačkoliv je samotné bobry těžké zahlédnout, v okolí jejich hnízd hromadně usychají stromy, které okusují až k míze.

Například kolem Čeložnického potoka jich žije hned několik párů. „Je tu vidět chodníček. Ten vzniká, když bobr vyjde ven. Táhne totiž za sebou ocas, který chodníček vytváří,“ popsal znalec místní přírody Jiří Komín. Kromě chodníčků jsou vidět i hráze, které si bobři v řekách a potocích stavějí.

V nedalekých Hýslech se bobr objevil už před třinácti lety. Nejvíce řádil u vodní nádrže pod obcí. Poddoloval i blízký ostrůvek. V té chvíli už muselo zasáhnout i vedení obce. „Zamezili jsme k ostrůvku přístup. Kvůli bezpečnosti i ochraně bobra,“ uvedl starosta Hýsel Tibor Skalka (nez.). Přesto si na svého zvířecího obyvatele nestěžují. „Postupně jsme se s ním sžili. Na ostrůvku vytvořil například řadu tůněk, takže u nás udělal spoustu práce,“ dodal Skalka.

Hovoří starosta Tibor Skalka (nez.) (zdroj: ČT24)

Ačkoliv by někteří přivítali radikálnější řešení, jak se bobrů v oblasti zbavit, tento největší český hlodavec je chráněný a zabíjet se nesmí. „Nakonec jsme se rozhodli vydat opatření obecné povahy. Umožňujeme zásah do jeho přirozeného vývoje, který by měl vést k mírnému omezení jeho populace. Škod by tedy mělo být méně,“ popsala opatření vedoucí Odboru životního prostředí Jihomoravského kraje Anna Hubáčková.