Začal proces se 17 extremisty, kteří podle obžaloby propagovali nacismus

Brno - Jeden z největších procesů v České republice s členy krajní pravice dnes začal projednávat Okresní soud Brno-venkov. Obžalobě z propagace nacismu a rasismu čelí 17 pravicových radikálů. Všem hrozí osmileté vězení, muži a jedna žena ale vinu popírají. Soudní proces bude průběžně pokračovat až do května. Kdy padne rozsudek, nelze odhadnout.

Podle odborníků jde o proces s vůbec největším počtem obžalovaných příznivců krajní pravice. Podle obžaloby se sedmnáct mužů podílelo na zorganizování čtrnáct koncertů, na nichž pokřikovali hesla jako „Sieg heil!“ a opěvovali ideje třetí říše.

Koncerty se podle obžaloby uskutečnily v letech 2008 a 2009. Jednu část stíhaných tvoří pořadatelé a hudebníci, jimž hrozí postih za texty písní a nacistické pokřiky „Sieg heil!“. Ve druhé jsou lidé, kteří distribuovali CD s jejich písněmi a také oděvy a samolepky propagující nacismus a rasismus.

Problematické koncerty
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Před soudem stanuli i samotní hudebníci. Mezi obžalovanými je například Pavel Blinka z kapely Devils Guard, Michal Moravec a Kamil Víta ze skupiny Imperium nebo Vilém Farkač z Attacku. Před soudem stane také Dragan Petrović ze srbské odnože militantní neonacistické organizace Blood & Honour. Na lavici obžalovaných usedla jediná žena.

Profily některých obžalovaných

Pavel Blinka

Zpěváka problematické kapely Devils Guard zadrželi členové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu při rozsáhlém zátahu v červnu 2009. Konkrétně pro Blinku si policisté došli do Ratíškovic na Hodonínsku, odkud pochází. Blinka byl vedle zpěváka Devils Guard také vůdčí osobností skupiny White Rebel Klan.

Vilém Farkač

V červnu 2009 v Praze zadržela policie také Viléma Farkače, který působil v kapelách Vlajka a Attack (dříve Útok). Texty jejich písní oslavovaly Ku-Klux-Klan, Rudolfa Hesse i Adolfa Hitlera.

Michal Moravec

Zpěváka českobudějovické kapely Imperium, Michala Moravce, policie zatkla při jedné z prvních razií roku 2009, která byla zaměřená na organizátory neonacistických koncertů. Před soudem nestojí poprvé, už v roce 2009 ho Krajský soud v Českých Budějovicích poslal za propagaci neonacismu do vězení na tři roky. V písních kapely zpíval třeba o „bílé revoluci – jediném řešení“, skladby oslavovaly i Adolfa Hitlera. Podle soudu patřil Moravec k sympatizantům hnutí Národního odporu. Moravec byl také potrestán dvouletým zákazem řízení poté, co ho policie chytila za volantem opilého.

Kamil Víta

Bývalý kytarista českobudějovické kapely Imperium, která je v Česku považovaná za jednu z předních neonacistických kapel. Při zásahu v říjnu 2010 policisté prohledávali jeho byt a sklep pět hodin. S sebou si odnesli několik pytlů s neznámým obsahem. Zabavovali především počítače, knihy a hudební nosiče.

Pavel Karasz

Další zpěvák kapely Attack, jejíž písně podněcovaly rasovou nenávist a násilí.

Začátek jednání se zdržel o půl hodiny. Tak dlouho trvalo, než se všichni usadili

Kvůli nezvykle velkému počtu obžalovaných se Okresní soud Brno-venkov, který má případ na starosti, na hlavní líčení musel přesunout z moderního justičního areálu do budovy brněnského krajského soudu. V novém justičním paláci totiž paradoxně není dostatečně velká jednací místnost.

Právě velký počet obžalovaných, jejich obhájců i množství novinářů přispěly k tomu, že jednání začalo s půlhodinovým zpožděním.

Krátce po deváté hodině začal státní zástupce číst obžalobu, s jejím čtením skončil krátce před půl dvanáctou. Soudkyně proto žalobci výjimečně dovolila při čtení sedět. „Obžalovaní se podíleli na koncertech tzv. white power music s vědomím, že tím budou šířit myšlenky neonacismu a xenofobie. Propagovali hnutí Národní odpor, zvali zahraniční neonacistické kapely. Na koncertech bylo hlasitě provoláváno “Sieg heil!„ a v němčině zaznívala hesla NSDAP,“ vyjmenoval státní zástupce Milan Richter činy, z nichž obžalované viní. Dodal, že si navíc mezi sebe rozdělovali výtěžky z koncertů.

Po dvě a půl hodiny trvajícím čtením obžaloby se slova ujala soudkyně. Oslovila obžalované s tím, zda chtějí vypovídat. Naprostá většina tuto možnost odmítla, někteří se chtěli jen krátce vyjádřit k obžalobě.

„Jsem nevinný,“ vyjádřil se velmi stručně Vilém Farkač. „Jsem nevinný, nejsem sympatizant žádného hnutí a všechna cédéčka jsem měl pro vlastní potřebu,“ tvrdil Dragan Petrović. „Koncert v Šardicích jsem neorganizoval ani se na něm nijak nepodílel,“ reagoval Josef Košutek. Člen skupiny Attack Pavel Karasz se bránil tím, že on skládal hudbu, texty přesně nezná.

Obžalovaný Martin Franek si stěžoval na pobyt ve vazbě, kritikou nešetřil ani na obžalobu. „Obvinění je plné nepravd. Prokážeme, že to bylo jinak,“ tvrdil Franek. Připustil, že někam odvezl aparaturu, odmítl ale, že by byl členem Národního odporu. I ostatní obžalovaní se hájili tím, že se na problematických koncertech nepodíleli.

„Obžaloba je podle mého názoru účelová, stojí na dost vágních obviněních. Obávám se, že státní zástupce bude mít hodně práce, aby prokázal, že se ty události staly,“ argumentoval obhájce tří obžalovaných Robert Cholenský.

Obhájce tří obžalovaných Robert Cholenský o obžalobě (zdroj: ČT24)

Soudkyně dnes případ odročila na konec března. Všichni obžalovaní, s výjimkou pěti z nich, požádali o konání hlavního líčení v jejich nepřítomnosti.

Procesu předcházela v roce 2009 policejní razie pod krycím názvem Power. Byla zaměřena na krajně pravicovou hudební scénu. Stalo se tak podle dostupných informací za situace, kdy začali neonacisté navazovat kontakty s Dělnickou stranou (DS). Později ji pro její radikální postoje zrušil Nejvyšší správní soud.

V ČR se odehrálo již několik procesů s šiřiteli radikálních pravicových názorů. Jedním z nejsledovanějších byl případ žhářského útoku ve Vítkově na Opavsku. Skončil zraněním tří lidí, mezi nimiž bylo dvouleté dítě. Čtveřice mladíků za to dostala 20 až 22 let vězení. Další významnou kauzou bylo líčení se šesticí členů vedení Dělnické strany kvůli výrokům, které pronesli na prvomájové demonstraci v roce 2009 v Brně. Dostali podmínky, ale amnestií prezidenta Václava Klause jim byly tresty prominuty.