Nelegální diskotéka v centru Zlína trápí hasiče i místní obyvatele

Zlín - Dříve klidná ulice v centru Zlína se proměnila k nepoznání. Může za to nepovolená diskotéka, která měla být původně jen tichou pizzerií. Neodhlučněný klub je teď noční můrou místních. Hasičskou kontrolu majitel diskotéky z podniku vykázal. Úředníci jsou ale na její zrušení krátcí.

Hluk a nepořádek s sebou přinesla nelegální diskotéka v ulici Kvítková v centru města. Nechtěná zábavní zóna láká po večerech řadu mladých lidí. Do podniku ale míří v pravidelných intervalech i městští strážníci. Místní se obávají řádění opilých výtržníků.

„Jsou to takoví chuligáni, že by vám rozbili okna. Lidi mají obavu, tak raději zavolají policii,“ říká obyvatel vedlejšího domu. Dispečink strážníků za noc zaznamená i desítky podobných hovorů. Stížností na diskotéku přibývá. „Jsou tam nevyhovující hygienické podmínky. Chodí močit ven. A samozřejmě je tu nazvraceno,“ stěžuje si další z místních.

O nelegální diskotéce hovoří mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák (zdroj: ČT24)

Provozovatel klubu, který funguje bez potřebných povolení, se ale k problému odmítl vyjádřit. „Já se k tomu nebudu vyjadřovat. Kontaktujte našeho právního zástupce,“ prohlásil provozovatel Petr Stoja. Jeho argumentem je fakt, že prý v podniku pouští pouze hudbu z jukeboxu. Skrytá kamera České televize ale zaznamenala živé dýdžeje.

Podnik byl původně zkolaudován jako pizzerie s bowlingem. Stavební úřad nemá nyní pravomoc podobný klub zcela zakázat. Může s provozovatelem zahájit maximálně správní řízení, v němž ho upozorní, že svůj podnik využívá v rozporu s prvotním zkolaudovaným stavem. Diskotéka není řádně odhlučněná a nemá ani dostatečné únikové prostory. V současnosti hrozí provozovateli pokuta v řádu statisíců.

Nepovolený podnik s názvem The Best Club dělá starosti i zlínským hasičům. Minulý týden je provozovatel z klubu vykázal. Ideální protipožární opatření ale provozovatel nesplnil. „Průchozí je pouze jedna z únikových cest, ostatní cesty byly blokovány. Lze se tedy důvodně domnívat, že v případě mimořádné události by mohlo dojít k ohrožení většího počtu lidí,“ varuje mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil.

  • Klub nemá v pořádku únikové východy zdroj: ČT Brno
  • Hasiče provozovatel z podniku minulý týden vykázal zdroj: ČT Brno

Radnice chce s provozovateli zábavních podniků v Kvítkové ulici jednat. Důvodem jsou především stížnosti občanů, kteří proti neúnosnému hluku sepsali už i petici. V krajním případě je město připravené omezit provozní dobu všech podniků na této adrese vyhláškou. Zavřít nelegální diskotéku je totiž pro úředníky problematické. Do té doby budou muset strážníci u podniku hlídkovat častěji, než by si jeho návštěvníci přáli.